Вадим Ключник

В цей день православні віруючі вшановують пам'ять святого Вадима, який був архімандритом у Персії в 4 столітті. За звичаєм на свято люди ходили до ключів, чистили їх і примовляли: «Підземна водиця, відмикаємо тобі шляхи весняні». Після цього з джерел брали воду, вмивалися нею і пили її. У народі вважалося, що це зміцнить здоров'я.

З давніх часів 22 квітня проводиться обряд ворожіння на хвору людину з джерела. Для цього потрібно піти до води, ні з ким не розмовляти по дорозі, помолитися на чотири сторони і запитати у води, чи видужає той, кого загадав. Якщо вода залишиться гладкою і чистою, значить, людина оговтається від хвороби, і на неї чекає довге життя. Якщо вода почне булькати або вирувати – варто приготуватися до найгіршого.

Великий Понеділок

Великий Понеділок — це перший день Страсного тижня Великого посту. Страсний тиждень присвячений спогадам останніх днів земного життя Ісуса, Його стражданням на Хресті, смерті і похованню.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари В Україні готується революція у житловій сфері Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

У перші три дні Страсної седмиці церква готує віруючих до споглядання і співучасті в Хресних стражданнях Спасителя. У Великий понеділок прийнято згадувати старозавітного патріарха Йосипа Прекрасного, із заздрості проданого братами в Єгипет. Також у цей день згадується висушення Господом покритої багатим листям, але безплідної смоковниці.

Великодній понеділок

22 квітня католики святкують Великодній понеділок (Easter Monday) в пам'ять про перший день після воскресіння Ісуса Христа. У Біблії розповідається про те, що Христос невпізнаним з'явився двом своїм засмученим учням. Він розділив з ними шлях у поселення Еммаус, неподалік від Єрусалиму, і вечерю.

Міжнародний день Матері-Землі

Щорічно 22 квітня відзначається не просто велике, а воістину глобальне свято — Міжнародний день Матері-Землі (International Mother Earth Day) — день нашого спільного затишного дому.

Свято було засновано на 63-й сесії Генеральної Асамблеї ООН у 2009 році (резолюцією № A/RES/63/278, співавторами якої виступили понад 50 держав-членів ООН) та відзначається з 2010 року 22 квітня.

Іменини в цей день

Вадим, Гаврило, Марфа.