У понеділок, 22 квітня, віряни католицької церкви святкують Пасхальний понеділок (Easter Monday) в пам'ять про перший день після воскресіння Ісуса Христа. У Біблії розповідається про те, що Христос невпізнаним з'явився двом своїм засмученим учням. Він розділив з ними шлях у поселення Еммаус, неподалік від Єрусалиму, і вечерю.

"...Взявши хліб, благословив, розломив і подав їм. Тоді відкрилися в них очі, і вони впізнали Його. Але Він став для них невидимий. І вони сказали один одному: чи не палало в нас серце наше, коли Він говорив нам на дорозі, і коли виясняв нам Писання?

І, ставши в той же час, повернулися в Єрусалим і знайшли разом одинадцять Апостолів і були з ними, які розповідали, що Господь дійсно воскрес, і з'явився Симонові. І вони розповідали про те, що сталося на дорозі, і як Він був упізнаний ними в ламанні хліба. Коли вони говорили про це, Сам Ісус став посеред них і сказав їм: мир вам".

Великодній понеділок 2019: традиції свята

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

У цей день католики за традицією відвідують своїх родичів. Світле свято у європейців прийнято відзначати виключно в сімейному колі. У той же час люди намагаються провести Великодній понеділок на природі, якщо дозволяє погода.

Важливими символами Великоднього понеділка, як і символами самої Пасхи, є хрест, на якому Христос прийняв смерть і Його воскресіння. Крім того, символами є яйця, як справжні, так і виконані з різних матеріалів, гнізда, ягнята і зайці або кролики. Ними прикрашають святковий стіл і житлові кімнати.

Варто відзначити, що для католиків яйця і молоді тварини символізують народження нового життя, пробудження природи і повернення її весняної родючості. При цьому фігурки виготовляються з різних матеріалів, всіляко прикрашаються, а потім обов'язково даруються рідним та близьким.