У православному церковному календарі це день вшанування пам'яті святого мученика Антипи Пергамського, єпископа. Інші назви свята: «День Антипа», «Антип», «Половод», «Водогін». День вважався непідходящим для посадок, тому селяни 24 квітня в полі не працювали.

Священномученик Антипа вважається цілителем від різних хвороб, особливо від зубного болю. А все тому що у нього ще при житті був дар зцілення, і він часто допомагав людям з проблемами здоров'я. Тому його просять про одужання. Також він може допомоти вилікуватися від сліпоти, глухоти та усіх хвороб, які пов'язані з головою.

Раніше селяни не виривали зуби. Вони просто клали на хворий зуб невелику срібну монету. Її слід було деякий час потримати, потім зробити в ній дірочку і повісити на мотузочці на ікону святого Антипи. Вважалося, що біль так повинен скоро вщухнути. Якщо вже пора було виривати зуб, то робити це можна тільки в понеділок, щоб уникнути біди, а сам зуб слід віддати русалкам і відьмам в жертву.

Сьогодні також можна приготувати особливий напій, який повинен вилікувати від усіх хвороб. Слід набрати воду з семи святих джерел, додати в неї трохи води з свого колодязя, потім прочитати «Отче наш». Воду можна не тільки пити, але і вмиватися нею, щоб позбавитися від шкірних захворювань. Також сьогодні готували пиво зі святою водою, хмелем і солодом. Але робити це можна тільки чоловікам, слід перед цим попаритися в лазні, змити бруд з тіла і душі. Таке пиво дуже смачне і зберігається довго.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Народні прикмети на 24 квітня

Так як сьогодні ще й Велика Середа Страсного тижня, то слід випрати і витерти все брудне, вимити підлогу, вибити килими, скрізь навести чистоту. Є ще обряд від будь-яких хвороб – треба зачерпнути кухлем воду з колодязя або набрати її в річці. Три рази слід перехреститися, накрити кухоль новим чистим рушником. В 2 години ночі ще тричі перехреститися і облитися водою. Трохи води слід залишити. Витиратися не можна, потрібно надіти одяг на мокре тіло. А воду, що залишилася до 3 годин потрібно вилити на якусь рослину. Тоді обмите тіло заново народиться.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що синоптики налякали українців несподіваним прогнозом. Вони заявили про те, що в квітні жителів нашої країни чекає приємна і тепла погода, але все кардинально зміниться з приходом останнього місяця весни.

Як повідомляв портал "Знай.uа": відомо, що піст на Страсному тижні найсуворіший. У той же час існують деякі правила, які стосуються не тільки їжі, але також і внутрішнього стану людини.

Також "Знай.uа" писав, що Великий піст завершується святкуванням Великодня – одного з найулюбленіших свят християн. Українцям розповіли, скільки вихідних вони отримають в цьому році.