В Кабміні заявляли, що підстав для подорожчання газу з 1 травня не було, адже вже кілька місяців газ на європейському ринку тільки дешевшає. З цієї причини промисловість почала купувати газ дешевше, а, відповідно, населення також має право платити менше. Уряд зажадав від НАК "Нафтогаз України" продавати газ з урахуванням його здешевлення, після чого 3 квітня було прийнято відповідну Постанову №293.

Андрій Коболєв

Проте "Нафтогаз" явно не бажав враховувати інтереси українців, після чого, 17 квітня, на засіданні Кабміну був поставлений ультиматум терміном на тиждень: або ціна на газ для населення знижується, або керівництво "Нафтогазу" буде звільнено. У відповідь на нього 22 квітня "Нафтогаз" анонсував зниження вартості газу.

Газова компанія разом з урядом розробила новий механізм визначення регульованої ціни – він дасть можливість не тільки уникнути збільшення вартості газу, але також знизити її до роздрібного рівня в 8247 грн. за тис. кубометрів. В майбутньому ціна на газ буде змінюватися за даним алгоритмом: кращі умови на світовому ринку – нижча ціна для населення, а для високих розцінок буде запобіжник.

Андрій Коболєв

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив: "Я поставив жорстку умову монополісту «Нафтогазу» знизити ціну на газ. Врешті-решт вони прийняли рішення, що йдуть на зменшення цін на газ. Поки в травні - мінус 300 грн. Ринки падають, я думаю, ця динаміка продовжиться. Це гарна новина. Я радий, що у них запанував здоровий глузд".

У той же час "Нафтогазу" було поставлено завдання наростити обсяги видобування українського газу, однак є підозра, що і на цей раз без ультиматумів не обійдеться. План минулого року по вкладенням в український газовидобуток був провалений.

Володимир Гройсман

Гройсман підкреслив: "Це другий раз, коли я поставив жорстку вимогу перед "Нафтогазом". Третього разу не буде. Тому нехай працюють на країну і збільшують видобуток українського газу, нехай шукають дешевий газ по всьому світу, щоб українці отримали його дешевше".

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що команда переможця президентських виборів Володимира Зеленського прокоментувала ситуацію на енергетичному ринку України.

Як повідомляв портал "Знай.uа": протягом останніх днів на автозаправних станціях подорожчало паливо.

Також "Знай.uа" писав, що в поточному році в травні деякі категорії населення отримають додаткову грошову допомогу.