28 квітня православні відзначають одне з найголовніших свят - Великдень. Традиційно на свято Воскресіння Христового готують багато страв та накривають щедрий стіл. Головним атрибутом святкового частування є паска. Мелітопольські священики та ченці поділились оригінальними рецептами паски.

Готуємо традиційну сирну паску

Сирну паску традиційно роблять у вигляді чотиригранної піраміди – уособлення Голгофи. Тому вам неодмінно знадобиться пасочниця. Традиційно в давнину українці використовували дерев'яну розбірну форму. На внутрішній стороні дощок зазвичай вирізали букви "ХВ", зображення хреста, списи, палиці, пророслих зерен, паростків і квіток – символів страждання і воскресіння Христа.

сирна паска

Як готувати

Інгредієнти:

-1 кг кисломолочного сиру,

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

-6 яєць (3 цілих, 3 білка),

-200 гр. вершкового масла,

-400 гр. цукру,

-2 лимона (для цедри),

-ванільний цукор.

Начинку робимо на свій смак. До тіста можна додати родзинки чи інші сухофрукти, мармелад, шоколадну крихту, горіхи або мак. Також можна зробити шоколадну встраву, додавши порошок какао.

святкова страва

Якщо ви купили сир, але він надто мокрий, слід його на кілька годин покласти під гніт, щоб прибрати зайву сироватку.

Також, щоб паска вийшла більш розсипчастою, можна пропустити сир через мясорубку або сито.

У сир додаємо яйця, білок, вершкове масло – гарненько все перемішуємо і ставимо варити. Доведеться весь час помішувати масу, щоб не пригоріло. Як тільки маса покривається бульбашками і починає "дихати", йде білий пар – одразу знімаємо з плити.

варіант паски з маком

Даємо охолонути, накривши її марлею. І тільки після того, як вона повністю охолола, додаємо всю начинку. Після цього слід добре перемішати та розлити по формах.

Формочки заздалегідь викласти марлею, складеною вдвічі. Формочка повинна стояти вниз "головою" на якій-небудь ємності, щоб туди стікала патока. Ставимо в холодильник.

шоколадна паска

Варто додати, що цей варіант святкової страви оцінять ті, хто слідкує за фігурою та не вживає виробів з борошна. Крім того, сир дуже корисний для здоров'я.

Нагадаємо, митрополит Епіфаній звернувся до укранців з нагоди свята.

Як повідомляв портал Знай.ua, українцям нагадали про традиції у Чистий четвер.

Також Знай.ua писав про те, італійці похвалились своїм традиційним рецептом паски.