Очистити організм від шлаків, допоможуть не соки, клізми або рис, а голодування. Про це у своєму Facebook написала виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"Виявляється практика голодувати може бути корисною не лише протягом одного дня на рік. Стародавня практика посту в наш час здобула наукове підтвердження та Нобелівську премію з медицини. Мова йде про автофагію. Що це?", - йдеться у дописі.

Нашим клітинам необхідно прибирання від непотребу та зношених речей. За словами Супрун, у клітинах це відбувається так: білки, які неправильно “згорнуті”, старі органели, віруси та бактерії, які могли поглинути клітини імунної системи потрапляють в лізосоми і піддаються знищенню.

Популярні новини зараз
Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..."
Показати ще

"Цей процес називається автофагія — дослівно, “самопоїдання”. Він відбувається в тілі постійно, але кволо. Активує автофагію низка чинників, з-поміж яких - голодування, просто обмеження калорій та фізичні навантаження", - додає Супрун.

Голодування корисно і давня практика постити отримала наукове підтвердження і Нобелівську премію у 2016-му. Науковця Осумі Йошинорі за відкриття та опис молекулярних та фізіологічних механізмів автофагии гідно відзначили.

Голод і автофагия виявилися ефективними в полегшенні хвороб, пов’язаних із запаленням, серцево-судинних, нейродегенеративних і метаболічних хвороб, ожиріння та раку, сповільнення старіння та подовження тривалості життя. Автофагія допомагає знищувати мієлоїдні бляшки в нейронах при хворобі Альцгеймера.

Періоди голодування допомагають стабілізувати вагу і баланс холестерину.

Але протипоказання до такого голодування теж є:

- Люди, які "заїдають стрес", можуть після дня автофагии з'їсти значно більше, ніж потрібно.
- Голодувати і тренуватися не варто. Може паморочитися голова, а ефективність тренувань знизиться. Особливо це стосується бігу або плавання.
- Діабет 1 і 2 типу і голодування – несумісні.
Нагадаємо, нервові клітини відновлюються: Супрун вразила українців заявою.