В Україні з 1 травня повноцінно запрацює комунальна реформа. Чинності набере закон про комерційний облік комунальних послуг і новий базовий закон про ЖКП. Його ухвалили ще наприкінці 2017. Але найбільш революційні зміни стають чинними саме від 1 травня.

Українці можуть зіштовхнутися з такими новаціями, як-от пеня, штрафи, перевірки та навіть відключення. Як повідомляє ТСН, нововведення дають більше можливостей для постачальників. Їхнє право припиняти постачання послуги, звертатися в суд і штрафувати тепер прописані в законі. Також тягар оплати втрат всередині будинку перекладають на споживачів.

комунальні платежі
комунальні платежі

Труби в будинку – ваша відповідальність. За дірки і латання цих труб платите ви. За все, що витече з них по дорозі до вашої квартири, теж. А ось комунікації, прокладені до будинку, обслуговують комунальники власним коштом.

З індивідуальним споживачем усе інакше. Кожен власник квартири окремо укладає договір із водо-газо-електропостачальником. І якщо ви з сусідами домовитесь: за всі труби аж до крана у вашій квартирі – відповідатиме постачальник. І тут є кілька неприємних сюрпризів. Усі, хто, починаючи від 20 травня, не встигне заплатити за комуналку, будуть отримувати пеню. 0,01 % від суми боргу за кожен день прострочки.

Популярні новини зараз
У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року Старі сковорідки не доведеться викидати: як у домашніх умовах подарувати посуду друге життя
Показати ще

платіжки за комуналку
платіжки за комуналку

Уникнути пені можна, якщо доведете, що зарплату затримують чи держава невчасно видала субсидію. У новому законі також прописаний механізм боротьби зі злісними боржниками. До того ж, до українців можуть прийти перевіряючі, щоб звірити квартирний або загальдомовий лічильник. Якщо не впустите - знову можуть відключити.

Що стосується абонплати, тобто і загроза, якщо ви уклали індивідуальний договір з постачальником послуг. Кожен постачальник має право стягувати з вас "плату за абонентське обслуговування".

Нагадаємо, українцям пояснили, як бути, коли є борги за комуналку, але ви претендуєте на субсидію.

Як повідомляв портал Знай.ua, українцям по-новому виплачуватимуть виплачувати пенсії: "покращення" вже скоро.

Також Знай.ua писав про те, що українцям показали, які пенсії отримують громадяни в різних обласятх. Де виплати найбільші, а де люди ледь виживають.