Православною церквою у цей день вшановується пам'ять Зосими Соловецького — православного святого, який заснував відомий Соловецький монастир. Інші назви свята: «Зосима», «Зосим Соловецький», «Заступник бджолярів», «Укриття вуликів». Зосиму вважають в народі покровителем бджіл, бджільництва і бортництва. Йому моляться про те, щоб зібрати більше хорошого меду.

Не тільки Зосиму, але і Саватія вважають заступниками бджолярів. У цей день слід вивезти вулики на пасіки. Посеред неї поставити стіл, накрити чистою скатертиною, покласти на стіл хліб і сіль, а також свічку з пасхальної утрені і богоявленську воду. Потім потрібно помолитися Зосиму і Саватієві, обійти пасіку із запаленою свічкою і окропити територію свяченою водою. При цьому варто приговорювати «Рій роїться — Зосима веселиться».

Також потрібно сьогодні з'їсти трохи меду. Його можна не тільки їсти в чистому вигляді, але і готувати з ним різні страви і не тільки випічку, а й додавати в страви з м'яса, птиці і риби. Раніше великою популярністю користувалася свинина або качка в меду. Медовуху теж любили.

Ще 30 квітня вважається магічним днем. Він відмінно підходить для магії і чаклунства.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Народні прикмети на 30 квітня

У народі вірили, що бджоли не кусають хороших людей, але сьогодні укусу бджоли дуже раділи. Тому що так вона як би говорить, що готова померти за господаря. Померти, тому що, коли бджола жалить, то відразу гине.

Можете ще попросити знайомого пасічника взяти вас з собою, якщо ви незаміжня дівчина. Існує прикмета, що якщо така дівчина почує, як вперше бджоли дзижчать, то зустріне свого нареченого в цьому році.

Як повідомляв портал Знай.ua, в травні українців чекають як мінімум три дні, коли висока ймовірність магнітних бур. Це відбувається, оскільки активність на поверхні сонця досягає піку. Метеочутливі люди можуть відчути нездужання.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що погода випробує українців на міцність в травні. На нас чекає температурна аномалія: такого не було вже багато років. А червень стане аномально спекотним місяцем.