Православною церквою у цей день вшановується пам'ять Зосими Соловецького — православного святого, який заснував відомий Соловецький монастир. Інші назви свята: «Зосима», «Зосим Соловецький», «Заступник бджолярів», «Укриття вуликів». Зосиму вважають в народі покровителем бджіл, бджільництва і бортництва. Йому моляться про те, щоб зібрати більше хорошого меду.

Зосиму Соловецького шанують у лику преподобних. Він народився в Новгородській єпархії, але потім переїхав в Помор'я, де зустрів ченців Германа і Саватія. Разом вони збудували келію на Соловецькому острові в 1436 році. До Зосими швидко почали приходити учні, вони побудували на цьому ж острові обитель і храм – Соловецький монастир.

Чого не можна робити 30 квітня

Так як цей день вважається магічним і добре підходить для різного чаклунства, то він ще й небезпечний. Існує повір'я, що сьогодні відкриваються ворота у потойбічний світ, а відьми збираються вночі на свій шабаш. Тому потрібно бути дуже обережним: не піднімати речей під дверима та на перехрестях, не приймати подарунків, а ввечері не можна ще й пекти хліб.

Народні прикмети на 30 квітня

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Якщо у цей день посіяти петрушку і моркву, то вони дадуть гарний урожай.
  • Квітки яких рослин і дерев бджоли вже облюбують – звідти урожай і буде.
  • Якщо після виставки омшаника бджіл практично не зменшилось, то можна чекати хорошого врожаю гречки.
  • На вільхі багато сережок — до врожаю вівса, а багато шишок — до урожаю ячменю.
  • Народжені 30 квітня улюблені всіма. Носити їм слід яшму або агат.
  • Теля, сьогодні народженого, треба пригостити медом, а також дати корові, тоді вони будуть міцними і здоровими.
  • Хто захворіє 30 квітня, повинен з'їсти ложку меду, і відразу ж піде на одужання.
  • Чужі бджоли в цей день прилетіли у двір – до прибутку.
  • Хто ранок 30 квітня почне з ложки меду, той рік здоровий буде.
  • Якщо подружжя обмажуть губи один одного медом, а потім поцілуються – будуть жити в мирі та злагоді. А якщо раптом сварка між ними і відбудеться, то швидко помиряться.

Як повідомляв портал Знай.ua, в травні українців чекають як мінімум три дні, коли висока ймовірність магнітних бур. Це відбувається, оскільки активність на поверхні сонця досягає піку. Метеочутливі люди можуть відчути нездужання.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що погода випробує українців на міцність в травні. На нас чекає температурна аномалія: такого не було вже багато років. А червень стане аномально спекотним місяцем.