З 1 травня набуває чинності закон "Про житлово-комунальні послуги". Які зміни чекають на українців, зокрема тих, хто мешкає у багатоповерхівках?

Нюанси нового закону та що слід зробити мешканцям багатоквартирних будинків, пише "Районка".

українці

З 1 травня всі багатоповерхівки остаточно відійдуть від комунальної власності міської ради і не утримуватимуться на балансі ЖЕКів.
Відповідно до Закону мешканці будинків повинні були створити ОСББ або обрати фірму управителя. Тим, хто не створить ОСББ, доведеться кожно окремо укладати нові договори з постачальниками компослуг.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

В чому різниця

Якщо раніше перелік послуг з утримання будинку мешканці обирали на власний розсуд, то за новим законом управитель у розрахунки повинен включити всі передбачені чинним законодавством послуги, а таких близько 15. Відмовитись від них власники квартир вже не зможуть.

Наприклад, зараз у багатоповерхівках відсутня послуга з травлі гризунів, дезінфекції, тепер це знову робитимуть, також прибиратимуть горища і сходи і т.д.

Зараз у обов’язки двірника не входить прибирання снігу, листя. У новому тарифі все це буде прораховано. До зобов’язань управителя не належатиме проведення капітальних ремонтів будинків.

платіжки

Нові тарифи

Дійсно, новий закон передбачає покращення якості надаваних послуг. Проте це потягне за собою додаткові витрати і як результат - більші тарифи.

Ремонти, штрафи, відключення

Як і раніше міська влада встановлюватиме тарифи на комунальні послуги, а також надання фінансової допомоги співвласникам багатоповерхівок у проведенні капітальних ремонтів будинків.

За несвоєчасну оплату платіжок, громадянам нарахують пеню.

тарифи

Думки різняться

Крім покращення якості обслуговування багатоповерхових будинків, а ще підвищить рівень відповідальності мешканців.

Висловлюються побоювання, що міська влада призначатиме комунальні ЖЕКи, які недобросовісно виконуватимуть свої обов’язки та встановлюватимуть тарифи на свій розсуд.

У містах, які вже працюють з управителями, помітні певні покращення у роботі, порівняно з роботою комунальних служб.

Нагадаємо, українцям пояснили, як бути, коли є борги за комуналку, але ви претендуєте на субсидію.

Як повідомляв портал Знай.ua, українцям по-новому виплачуватимуть виплачувати пенсії: "покращення" вже скоро.

Також Знай.ua писав про те, що українцям показали, які пенсії отримують громадяни в різних обласятх. Де виплати найбільші, а де люди ледь виживають.