Всесвітній день тунця

Цей день проголосили резолюцією Генасамблеї ООН в 2016 році, щоб підвищити обізнаність населення про те, як цінна ця риба і які є загрози, з якими стикаються популяції тунця. Також щоб розповісти про економічні та соціальні переваги сталого управління тунцовими запасами. Співавторами проекту резолюції стали 93 держави.

Йом а-Шоа — День пам'яті жертв Голокосту

Цей день встановили в пам'ять про 6 млн. євреїв, яких знищили нацисти під час Другої світової війни. Цей день відзначають 27 числа місяця нісана, але якщо він припадає на п'ятницю або суботу, то пересувається на день назад або вперед відповідно.

У день пам'яті в Ізраїлі скрізь звучить траурна сирена. Протягом 2 хвилин всі перестають що-небудь робити, навіть зупиняється транспорт. Люди застигають в скорботному мовчанні. У будинках прийнято запалювати поминальні свічки. У меморіальному музеї «Яд ва-Шем» в Єрусалимі проходить офіційна церемонія поминання жертв Катастрофи. Мільйони євреїв, що живуть в Ізраїлі і за його межами, читають у цей день заупокійну молитву «Кадиш».

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Навій день

В цей день давні слов'яни проводили обряд воскресіння мертвих, відвідували могили і приносили треби – жертвопринесення. Є дослідження цього слова. По-слов'янськи «треба» означає «Т» — тею (творю), «Р» — Ра (Бог), «Б» — ба (душа) = «Творю Боговой душі».

Вночі перед тим днем, вважалося, що всі мерці, яких закопали без обряду, не поховали або закинули, встають зі своїх могил. Тому люди під час весняних святок вбиралися так, щоб їх не можна було впізнати.

Православні свята:

  • День пам'яті блаженної Матрони Московської.
  • Преподобного Іоана Ветхопещерника.
  • Світла седмиця — суцільна. Четвер Світлої седмиці.

Іоан Ветхопечерник

Про преподобного Іоана Ветхопечерника (Палеолаврита) (друга половина 8 століття − початок 9 століття), пам'ять якого відзначається сьогодні, збереглися досить нечисленні відомості. У цей день наші пращури виходили в поля з полотном, треба було поклонитись на всі боки, а коли поверталися на схід, говорили: «От тобі, матінка-весна, нова новинка!». Потім тканину потрібно було розстелити на землі, покласти на неї пиріг і піти додому. Це робили, щоб весна подобрішала й принесла хороший врожай льону і конопель.

Народні прикмети на 2 травня

Іменини в цей день

Віктор, Георгій, Дмитро, Іван, Петро, Семен, Трифон

Як повідомляв портал Знай.ua, в травні українців чекають як мінімум три дні, коли висока ймовірність магнітних бур. Це відбувається, оскільки активність на поверхні сонця досягає піку. Метеочутливі люди можуть відчути нездужання.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що погода випробує українців на міцність в травні. На нас чекає температурна аномалія: такого не було вже багато років. А червень стане аномально спекотним місяцем.