З 1 травня почав діяти закон "Про житлово-комунальні послуги" в новій редакції. У зв'язку з цим на українців чекає цілий ряд змін в нарахуванні оплати за послуги.

Про це повідомляє "Сьогодні".

Що змінюється з 1 травня

Відзначається, що вже з 1 травня набуває чинності нова норма закону щодо несвоєчасної оплати послуг. Так, відповідно до норм закону буде нараховуватись пеня. При цьому якщо оплата проведена після 20 числа місяця, наступного за тим, в якому надавалися комунальні послуги, з 21 числа нараховуватиметься пеня в розмірі 0,01% суми платежу за кожен день прострочення.

квартира
квартира

Популярні новини зараз
Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК Можете залишитися без житла: що треба обов’язково перевірити при купівлі квартири "з рук" Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт
Показати ще

Також важлива зміна, як запрацювала з 1 травня - поява нових граф у платіжках, які розсилаються українціям.

Зокрема, тепер кожен індивідуальний абонент буде зобов'язаний сплачувати окремо вартість тієї чи іншої комунальної послуги. Крім того оплачуватись буде ще й абонентська плата.

Відзначається, що до абонентської плати входитиме оплата виконавця послуг за кладання договору, на підрахунок частки кожної квартири в користуванні колективними послугами, а також витрати на обслуговування приладів розподілу та обліку.

Які нововведення очікуються в червні

До початку наступного місяці повинен запрацювати так званий інститут управителя багатоквартирним будинком. Так, до його нових прав входитиме вимога не змінювати вартість послуги з управління багатоквартирним будинком весь термін дії договору (крім випадків, обумовлених у договорі), нові правила до складання договору і т.д.

квартира
квартира

У числі інших прав управителі отримують право відключати боржників від користування комунальними послугами, якщо такий метод прописаний в договорі.

Нагадаємо, в Україні змінили правила виплат субсидій.

Як повідомляв "Знай.ua", новий закон заборонить зекономити на опаленні та гарячій воді.

Також "Знай.ua" писав, що Зеленський придумав, як знизити тарифи на комуналку.

Зеленський повинен виправдати очікування людей - посадити у в'язницю корупціонерів. Пальчевський