День святого Георгія Побідоносця

В цей день православні віруючі вшановують пам'ять святого Георгія Побідоносця. Під час правління імператора Діоклетіана він постраждав за віру — після восьмиденних мук був обезголовлений.

Перед смертю святий Георгій зміг з легкістю знищити ідолів у храмі Аполлона і навернути в християнство дружину самого імператора Олександру. Цьому святому приписується перемога над змієм, який опустошував землі. Цей сюжет відомий кожному.

Єгорій Весняний

6 травня відзначається народне свято Єгорій Весняний. У православному церковному календарі це день пам'яті праведника і великого мученика Георгія Побідоносця – одного з найбільш шанованих святих.

З цього дня починалися активні польові роботи. На поля, які були засіяні раніше, віруючі виходили служити молебні, ниви окропляли святою водою.

Популярні новини зараз
Не просто оновити дані у ТЦК: чоловіків попередили, що буде потім Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило "Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Крім того, особливою силою володіла так звана «юріївська роса». Вона з'являлася рано вранці. У цей час потрібно було вийти на луг і покататися по траві. Вважалося, що це додасть сил і здоров'я.

Якщо вигнати на світанку худобу на пасовисько, то це піде їй на користь. Так і говорили: «На Юрія роса — не треба коням вівса». При цьому юріївські роси могли заподіяти і шкоди домашнім тваринам. Якщо хтось хотів зла господарям, він міг зібрати росу, намочити в ній полотно, а потім накинути на худобу. В результаті у корів зникало молоко, а телята втрачали зір.

День Дажбога

День Дажбога відзначається в понеділок, 6 травня. Це язичницьке свято на честь бога родючості, цілющої сили і сонячного світла. В цей же день слов'яни шанували Ярила – бога сонця і Арія – сина Дажбога. Цих двох персонажів стародавніх легенд завжди порівнюють один з одним і з Дажбогом. Існує думка, що це образи одного бога.

В день свята згадують, як Дажбог відмовився від кохання Марени – богині, яка уособлює смерть, і вибрав Живу – богиню життя і родючості. Це означає прихід весни і відродження нового життя. У цей день вшановують солов'я – провісника весни. В народі вважали, що ця пташка надіслана Дажбогом для того, щоб одним крилом відкрити весну, а іншим закрити зиму.