Дні пам'яті та примирення, присвячені загиблим у Другій світовій війні

Цей день відзначають в Україні і в багатьох інших країнах світу. День встановлений Генасамблеєю ООН в 2004 році. Дату вибрали, тому що саме в цей день у 1945 році була оголошена капітуляція Німеччини у Другій світовій війні. В Україні цей день встановили тільки в 2015 році. А 9 травня відзначається як День перемоги над нацизмом. За законом вшановують пам'ять полеглих радянських солдатів та інших жертв нацизму, подвиги українського народу і шанують наш внесок у перемогу над нацизмом.

В Україні і в багатьох європейських країнах в честь дня проводять пам'ятні заходи: зустрічі з ветеранами, урочисті зібрання, огляди військової техніки, проводять реконструкції битв і покладають квіти та вінки до Вічного вогню та могили Невідомого солдата.

Всесвітній День Червоного Хреста і Червоного Півмісяця

Всесвітній День Червоного Хреста і Червоного півмісяця, World Red Cross and Red Crescent Day, відзначається щорічно 8 травня і заснований на честь швейцарського бізнесмена, громадського діяча і гуманіста Жана Анрі Дюнана, який народився в цей травневий день.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору "Втратимо територію України аж до Дніпра": командир Президентської бригади налякав прогнозом В Україні готується революція у житловій сфері Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

Ніч жінок в Норвегії

Ця дата зіграла важливу роль в історії. Її придумали феміністки Бергена в 2006 році. Серед головних вимог організаторів була рівна зарплата, тому що в Норвегії оплата праці жінок набагато нижче оплати для чоловіків на аналогічних посадах, а також вимагають доступних дитячих садків. Тому що в іншому випадку виходить, що жінці складніше оплатити садочок для дитини, якщо вона працює. Що змушує багатьох жінок сидіти вдома з дітьми, займатися домашнім господарством, замість того, щоб будувати кар'єру. Феміністки-мусульманки в Норвегії також відстоюють право носити хіджаб тільки в тих випадках, коли вони самі це вибирають.

Православні свята:

  • Апостола і євангеліста Марка.
  • Цареградської ікони Божої Матері.
  • Седмиця 2-га після Пасхи.
  • Пісний день.

Марк Ключник

В цей день відзначається пам'ять Марка — апостола від сімдесяти, вірного супутника святих Павла і Варнави. Наші предки назвали Марка Ключником, тому що вірили, що у нього є всі ключі, він може відкрити небо і випустити дощ. Тому йому зазвичай моляться, щоб не було посухи. Також день часто називався Пташиним святом, тому що як раз в цей час зазвичай повертаються птахи в рідні краї відразу цілими зграями.

Народні прикмети на 8 травня

Іменини в цей день

Василь, Марк, Сергій

Як повідомляв портал Знай.ua, в травні українців чекають як мінімум три дні, коли висока ймовірність магнітних бур. Це відбувається, оскільки активність на поверхні сонця досягає піку. Метеочутливі люди можуть відчути нездужання.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що погода випробує українців на міцність в травні. На нас чекає температурна аномалія: такого не було вже багато років. А червень стане аномально спекотним місяцем.