В Україні з кожним роком спостерігається дисбаланс на ринку праці. Все більше випускників, отримуючи диплом про освіту, вишиковуються у чергах в центрах зайнятості.

Спеціалісти розповіли, які професії потрібно обирати, щоб у майбутньому точно не залишитись без хліба, - пише "Сьогодні".

Нестача лікарів та інженерів

Україна – одна з найосвіченіших країн Європи. У всякому разі, за кількістю дипломів. Якщо, наприклад, в середньому в країнах Європейського союзу вищу освіту здобувають трохи більше 40% (дані Євростату), то в Україні ця цифра сягає понад 80%.

Така ж цифра значиться у списках центрів зайнятості, 80% тих, хто шукають роботу, мають диплом про вищу освіту.

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці
Показати ще

"Мало хто дійсно цікавиться ситуацією на ринку праці, перш ніж вибрати собі майбутню спеціальність. Вузи випускають армії юристів, менеджерів і економістів, а працедавці шукають інженерів, програмістів, логістів та фахівців робочих спеціальностей ", – розповідає HR-експерт Олександр Білоус.

Наприклад, в 2018 році з 914 тис. заяв в трійці лідерів за популярністю були філологи, юристи і менеджери. Однак ці професії в україні не приность бажаного прибутку, тому часто спеціалісти шукають роботу за кордоном, однак там обіймають не популярні професії, адже, щоб працювати а фахом, потрібно підтверджувати кваліфікацію.

"Один із шляхів подолання дисбалансу – профорієнтаційна робота з молоддю", – говорить в. о. голови Держслужби зайнятості Валерія Ярошенко.

Сьогодні в Україні спостерігається гостра нестача таких професій, як інженери, лікарі та інші спеціальності зі сфери точних наук.

лікарі

Куди податися

Хорошими темпами розвивається напрямок веб-розробки, зазначає кадровий аналітик Єгор Корухов. Крім знання мов програмування, англійської мови, також необхідно мати досвід роботи, зазначає експерт.

Ці професії починають освоювати ще, навчаючись у школі. А іноземні мови вчать навіть з дитячих садків.

"Інформаційні технології – незаперечне майбутнє. І тут дуже широкий діапазон затребуваних спеціалізацій. Думаю, судячи з тих трендів, які бачимо зараз, поділ праці розвиватиметься з геометричною прогресією. Потрібні специфічні знання, досвід роботи з конкретними завданнями", – зазначає Корухов.

Однак, щоб шукати роботу у цьому напрямку, потрібно отримати певні навички та досвід, тому студентам пропонують самостійно шукати, де пройти практику та отримати необхідні знання.

Ще один перспективний напрям, розповідає старший науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко – медицина і пов'язані з нею сфери. Мова йде не лише про лікарів і молодший медичний персонал, який вже зараз в дефіциті, а й про дієтологів, фітнес-тренерів, експертів щодо здорового способу життя і т.д.

Нагадаємо, у Польщі розпочались "чистки" серед заробітчан.

Як повідомляв портал Знай.ua, в українських відомствах шукають спеціалістів професій майбутнього.

Також Знай.ua писав про те, що українські заробітчани подалися підкорювати нові країни.