В найближчі тижні вартість палива може істотно знизитися, переконані експерти. Подорожчання бензину в кінці квітня на заправках було обумовлено "брудною" нафтою, яку країна-агресор пустила по нафтопроводах. З цієї причини Мозирський нафтопереробний завод у Білорусі вийшов з ладу, а він постачав в нашу країну майже третину всього бензину і дизпалива, про що пише Хвиля.

Проблеми на Мозирському заводі змусили Білорусь обмежити кількість дизпалива і бензину, які поставляються в інші країни. В результаті ціна на нафтопродукти в Україні зросла понад гривню за літр: бензин А-95 подорожчав з 29 гривень до 30,1 гривень, а дизельне паливо — з 29 гривень до майже 30 гривень. При цьому ціна нафти марки Brent впала до $71,8 за барель, хоча наприкінці квітня була в районі 74—74,5 долара за барель.

Заправка

Аналітик Дмитро Хорошун пояснив: "Одним з факторів було падіння світових котирувань на нафту після заяви президента США Дональда Трампа, що він натиснув на ОПЕК і попросив їх збільшити видобуток і, таким чином, знизити ціну. З початку травня обмеження, введені США на імпорт нафти з Ірану, посилилися. Тому тиск на ОПЕК має сенс: якщо картель прагне підтримувати баланс, то він повинен замінити вибуваючі обсяги іранської нафти".

Падіння цін на нафту не усунуло проблеми Мозирського заводу, тому внутрішній ринок готується до виникнення проблем з поставками. Припускаючи травневу ситуацію, експерти розповіли, що на вартість палива впливають три чинники: ціна нафтопродуктів на кордоні, курс валют і ситуація на ринку. Оскільки гривня в даний час стабільна, то підвищення цін на українських заправках не очікується.

Популярні новини зараз
ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману ТЦК пішли рейдами по ресторанах та спортзалах Статус "дитини війни" та 15 тисяч на місяць: що потрібно робити
Показати ще

Заправка

Також експерт підкреслив, що в разі успішного тиску США на ОПЕК нафта в травні подешевшає до 70 доларів, але ціни на паливо все одно не будуть стабільними. Причина цього - російські обмеження на постачання нафтопродуктів в Україну, які набирають чинності з 1 червня.

Дмитро Хорошун уклав: "Якщо РФ явно не дасть зрозуміти в травні, що обсяги з 1 червня не скоротяться, то дуже можливий «перебір»: імпортери і внутрішній роздріб будуть заздалегідь готуватися до заміщення і російських обсягів, підвищивши ціни ще на 1 грн. за літр".

Заправка

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що в цьому році овочі з'явилися на прилавках раніше минулого і експерти спрогнозували ціни на найпопулярніші продукти в травні.

Як повідомляв портал "Знай.uа": ціни на полицях українських супермаркетів ростуть в геометричній прогресії, що турбує багатьох українців.

Також "Знай.uа" писав, що фахівці попередили українців про те, що автомобілі з США можуть таїти в собі приховану небезпеку.