Борщовий набір в Україні на сьогодні коштує дорожче, ніж у Польщі. Тепер, щоб приготувати борщ, українцям доведеться добряче розкошелитись, оскільки ціни на овочі злетіли рекордними темпами.

Про це написав у Facebook директор Асоціації постачальників торговельних мереж та глава Нацкомісії з економічного розвитку Олексій Дорошенко.

Він порівняв ціни на продукти зі старими:

Капуста здорожчала в Україні за перші 3 місяці 2019 року майже удвічі — на 94,4%. Раніше капуста коштувала 8 гривень 90 копійок за кілограм, а тепер — до 17 гривень 30 копійок.

борщовий набір

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Картопля стала дорожчою на 27,5%. Якщо ранішеїїкупували за 8 гривень за кілограм, то тепер українці віддіють від 10 гривень 20 копійок.

Буряк подорожчав на 15,6%, а саме із 10 гривень 90 копійок за кілограм до 12 гривень 60 копійок.

Цибуля набрала в ціні на 10,1% - із 16 гривень 80 копійок до 18 гривень 50 копійок за кілограм.

Морква тим часом впала в ціні на 5%. Тож кілограм моркви на сьогодні коштує 11 гривень 40 копійок замість 12 гривень на початку року.

овочі

Але є і приємна новина. Свинина подешевшала на 3,3% - із 115 гривень 40 копійок до 111 гривень 60 копійок за кілограм.

"Елементарно борщ зварити дозволяємо собі як розкіш, тому що ціни зашкалюють", - бідкаються українці.

ринок

А ось куди варто було б їхати за дешевою капустою, так це в Івано-Франківськ. Тут за білокачанну торішнього врожаю просять 20 гривень. Це вдвічі менше, ніж в Сумах та Києві. Буряк і морква тут на 15% дешевше, а ось цибуля коштує стільки ж, скільки і в столиці, - пише "Сьогодні".

Справа у тому, що ніхто не знає, скільки лишилось у запасах цибулі з минулого року, тому продавці й виставляють ціну, яку хочуть.

гроші

Втім, економісти переконують, що у травні цінина овочі підуть на спад. Однак, з борщового набору не стане дешевшим м'ясо та сметана. Фахівці говорять, що їх вартість залишиться на тому ж рівні, або навіть подорожчає на 1-1,5%.

Нагадаємо, економісти спрогнозували падіння цін на популярні овочі та фрукти.

Як повідомляв портал Знай.ua, українцям пояснили, як купити безпечну зелень на ринку.

Також Знай.ua писав про те, що експерти розповіли про нові ціни на паливо у травні.