Православна церква в цей день вшановує пам'ять праведної Глафіри Амасийської, діви, а також святителя Стефана, єпископа Великопермського. Інші назви свята: «Глафіра», «Глафирів день», «Степан», «Степанів день». Горошницею день прозвали тому, що 9 травня вважався ідеальним днем для посадки гороху.

Крім того, що в Україні проходить День перемоги над нацизмом, є ще й народне свято. А в народних святах найбільше різних прикмет і повір'їв. Є одне найважливіше заняття на сьогоднішній день – треба посіяти горох. Бажано це робити тоді, коли дме південний вітер і тільки зростає місяць. Хоча зараз і відносно тепло, але вночі можуть ще бути заморозки. Тому, щоб горох не постраждав, потрібно посипати його порубаним торфом. При цьому потрібно говорити: «Горох, рости, ти, торф, його захисти». Є ще одна важлива умова, щоб отримати хороший урожай. Потрібно після посадки читати «Отче наш». Торф захистить не тільки від заморозків, а й горобці, курки і інші птахи не з'їдять насіння, захищені такою подушкою.

Якщо садити горох у вас з якихось причин не виходить, то потрібно хоча б приготувати горохові страви: суп, кашу, пиріжки з горохом, салати, другі страви з зеленим горошком. Вважається, що хто сьогодні поїсть гороху, той буде здоровим на весь рік.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Народні прикмети на 9 травня

Раніше наші предки ще раділи прильоту ластівок. Їх вважали хранительками домашнього вогнища, тому годували зерном. Є прикмета, що якщо ластівки зів'ють гніздо недалеко від будинку і в неї будуть пташенята, то в бездітної сім'ї будуть діти. Гнізда їх не варто збивати. Інакше гармонії та миру між подружжям не буде. Також можна в цей день багато фантазувати, тому що ці мрії швидше за все збудуться. День дуже сильний енергетично. Він відмінно підходить, щоб очистити тіло і розум, можна навіть почати дієту.

Як повідомляв портал Знай.ua, в травні українців чекають як мінімум три дні, коли висока ймовірність магнітних бур. Це відбувається, оскільки активність на поверхні сонця досягає піку. Метеочутливі люди можуть відчути нездужання.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що погода випробує українців на міцність в травні. На нас чекає температурна аномалія: такого не було вже багато років. А червень стане аномально спекотним місяцем.