Яків Теплий

У понеділок, 13 травня, православна церква вшановує пам'ять святого Якова Зеведеєвого — одного з апостолів, що згадуються в Новому Завіті. Він був старшим братом Іоана Богослова. Зеведеєвими братів Якова та Івана називали по імені їх батька Зеведія. Варто відзначити, що вони разом з апостолом Петром вважалися найближчими учнями Ісуса Христа. Адже тільки вони стали свідками Преображення Сина Божого.

У цей день на Русі припиняли сватання, оскільки наступний місяць травень вважався невідповідним для весіль та бенкетів. Примітно, що навіть пропозиція про сватання була на Якова образливою: погано б говорили про те сімейство, яке в цей час планує весілля. До наших часів збереглася приказка: «В травні женитися — все життя маятися».

Не рекомендується в це свято вирушати в далекі поїздки, не скупавшись перед цим у воді з березневого снігу, який спеціально припасений для такого випадку. Згідно з повір'ям, на Якова по землі починають бродити хвороби, а врятувати від них може тільки березнева вода.

Популярні новини зараз
Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф
Показати ще

Ще в цей день люди спостерігали схід сонця. Якщо небо при цьому було чистим і ясним, то літо мало бути сонячним. Якщо ввечері зірки зійдуть і подме з півдня теплий вітер, то літо буде грізним, але теплим і врожайним.

День пам'яті святителя Ігнатія

Святитель Ігнатій, єпископ Кавказький і Чорноморський народився в 1807 році в селі Покровському Вологодської губернії. Він був родом із дворянської сім'ї Брянчанинових, висхідної до боярина Михайла Бренко, героя Куликовської битви.

В юнацькому віці Ігнатій прийняв рішення стати монахом. Це намір зміцнився після знайомства з преподобним Левом.

У 1831 році він був пострижений у чернецтво з ім'ям на честь святого Ігнатія Богоносця, висвячений на ієромонаха і призначений ігуменом Лопотова Пельшемського монастиря. З 1833 року отець Ігнатій — настоятель Троїце-Сергієвої пустелі поблизу Санкт-Петербурга в сані архімандрита. Вдень він управляв обителлю, вночі віддавався молитві, для братії був і начальником, і духовним батьком.

В 1857 році в Казанському соборі в Санкт-Петербурзі архімандрит Ігнатій був хіротонісаний в єпископа Кавказького і Чорноморського. Святий помер у Тиждень святих жон-мироносиць, в 1867 році; зарахований до лику святих у 1988 році.

Іменини в цей день

Василь, Єфрем, Ігнатій, Климент, Максим, Микита, Яків.