Почесний патріарх Філарет заявив, що його відмова від статусу патріархату перед об'єднавчим собором 15 грудня 2018 року був "чисто ситуативною" і УПЦ Київського патріархату продовжує існувати.

Як передає "Радіо Свобода" слова Філарета, відмова від статусу патріархату був вимогою Вселенського патріархату для того, щоб провести об'єднавчий собор і надати Томос про автокефалію.

Щоб Константинополь дав українській церкві Томос, вона повинна була стати його частиною, прийнявши статус митрополії у складі Константинопольського патріархату, зазначив Філарет.

"Тому наша відмова від статусу патріархату була чисто ситуативною. Скасувати рішення про створення Київського патріархату може тільки помісний собор цієї церкви, який створив Київський патріархат. Такого собору не було. Отже, Київський патріархат залишається, він продовжує діяти, тим більше, що він зареєстрований у державних органах", - заявив Філарет.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Нам можуть заперечити, що відмова від статусу патріархату була на помісному соборі святої Софії 15 грудня 2018. Так! На помісний собор, але цей собор був не Української автокефальної церкви, а собор Київської митрополії у складі Константинопольського патріархату", - додав він.

Зазначимо, почесний Патріарх Київський і всієї України Філарет зустрівся в столичному Володимирському соборі з архієреями Православної церкви України.

Філарет відправив запрошення предстоятелю Православної Церкви України Єпіфанія, щоб провести богослужіння у Володимирському соборі разом.

“Тому, оскільки своїм невдоволенням Ви виявили бажання взяти участь у святкуванні покровителя нашої Української православної церкви, митрополита Київського, я з радістю запрошую Ваше Блаженство на свято святителя Макарія в кафедральному патріаршому соборі, де ми щороку збираємося всім єпископатом для утвердження нашої єдності і зміцнення нашої Церкви”, резюмував патріарх.

Нагадаємо, Патріарх Філарет ошелешив українців заявою: Варфоломій не зрозуміє, Томос можуть відібрати

Як раніше повідомляв "Знай.uа", Єпіфаній розкрив подробиціскандалу з Філаретом

Також Знай.uа" писав про те, що Епіфаній заговорив про доленосному рішенні церкви