День вишиванки в Україні

Цей день в Україні відзначають кожен третій четвер травня. Створили його, щоб зберігати культуру, традиції країни через відомий символ – вишиванку. Крім того, що вишиванка – це предмет одягу, виглядає естетично і красиво, її можна назвати навіть предметом мистецтва. Але також у вишивці заховані орнаменти та візерунки, які повинні стати оберегом для людини.

День проходить по-різному, але безліч людей одягає в цей день вишиванку. Свято стало настільки популярним, що в багатьох містах навіть проводять святкові ходи у вишиванках, збираються на площах, влаштовують концерти та ярмарки, де можна не тільки побачити унікальні вишиванки, але і купити собі таку. Крім того, в деяких містах з 2012 року традиційно дарують вишиванку дитині, що народилася в цей день.

Міжнародний день світла

Цей день відзначають з 2017 року, його заснували ЮНЕСКО. Успіх Міжнародного року світла і світлових технологій в 2015 році підштовхнув представників ЮНЕСКО заснувати це свято. Він присвячений ролі світла у житті людей.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову
Показати ще

Міжнародний день мирного співіснування

День проголосила Генасамблея ООН в 2017 році, щоб заохотити мир, терпимість, єднання, солідарність і взаєморозуміння людей на Землі. Під мирним співіснуванням мається на увазі визнання відмінностей одне одного, здатність слухати, поважати, розуміти і цінувати інших людей, уміння жити в мирі та єдності.

Православні свята:

  • Преподобного Феодосія, ігумена Києво-Печерського.
  • Святкування ікон Божої Матері "Печерська-Нерукотворенная", "Свенская", "Успіння (Києво-Печерська)".
  • Седмиця 3-тя по Пасці.

Мавра Розсадниця, Мавра Молочниця, Мавра-Зелені щі

Молоді подружжя Тимофій і Мавра, чия пам'ять відзначається Православною церквою в цей день, жили в кінці 3 століття, за свою віру в Христа вони зазнали жахливих катувань і були розп'яті. Молодята прожили в шлюбі всього 20 днів.

Народні прикмети на 16 травня

Господині сьогодні висаджують капусту і засівають городи овочами. Свіжі посадки потрібно окропляти святою водою, щоб не поїла попелиця і гусениці. Також вважається, що сьогодні корови, які наїлися свіжої соковитої трави, принесуть дуже смачне і густе молоко.

Іменини в цей день

Вікентій, Микола, Павло, Петро, Тимофій, Уляна, Феодосій

Як повідомляв портал Знай.ua, в травні українців чекають як мінімум три дні, коли висока ймовірність магнітних бур. Це відбувається, оскільки активність на поверхні сонця досягає піку. Метеочутливі люди можуть відчути нездужання.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що погода випробує українців на міцність в травні. На нас чекає температурна аномалія: такого не було вже багато років. А червень стане аномально спекотним місяцем.