Верховна Рада зобов'язала українські та іноземні компанії створити для своїх сайтів і сторінок в соціальних мережах українську версію і зробити її стартовою.

Про це йдеться в законі "Про забезпечення функціонування української мови як державної", який офіційно опублікований 16 травня.

Зокрема відповідно до вказаного закону перевести сайти на українську мову необхідно до 2022 року. Крім того збільшити квоту української мови на телебаченні потрібно до 2024 року.

При цьому відповідно до закону українська версія того чи іншого сайту повинна бути не меншою за обсягом ніж російський чи інший аналог.

Крім того іноземні компанії, які працюють на територіх України повинні мати українську версію сайтів.

Популярні новини зараз
Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..." Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить
Показати ще

Верховна Рада
Верховна Рада

Проте вказані норми не поширюються на друковані ЗМІ, які видаються виключно кримськотатарською мовою, на інших мовах корінних народів України, англійською та іншими офіційними мовами Європейського Союзу.

У свою чергу видавців зобов'язали друкувати книги українською мовою розміром не менше половини всіх книг, які випускатимуться протягом року, починаючи з 165 липня 2021 року.

Також в книжкових магазинах частка найменувань продукції українською мовою не повинна бути менше 50%, але це не поширюється на магазини, які продають тільки видання на офіційних мовах ЄС, і спеціалізованих магазинів, створених для реалізації прав корінних народів і національних меншин.

Голосування за мовний закон
Голосування за мовний закон

Нагадаємо, що чинний президент Петро Порошенко підписав закону про функціонування української мови як державної. Зокрема, глава держави розповів, що офіційно підписав довгоочікуваний мовний закон.

"В цей день, я як президент України Петро Порошенко маю високу честь і унікальну можливість підписати закон про забезпечення функціонування української мови як державної", – сказав він.

Як повідомляв "Знай.ua", народний депутат від БПП Ірина Суслова розповіла, що прийнятий Верховною Радою закон про використання в Україні державної мови містить низку недоліків, які не дозволяють йому нормально функціонувати.

Також "Знай.ua" писав, що українська парламент у другому читанні прийняв законопроект про "забезпечення функціонування української мови як державної № 5670-д." Саме тому варто розповісти про головні нововведення.