Відомий політолог Юрій Романенко розповів, чому виступає проти мовного закону, який нещодавно прийняла Верховна Рада.

Відповідний ролик з'явився у мережі.

Романенко розповів, що у нього немає жодним проблем у спілкування українському мовою.

Проте тут же додав, що питання мови є ключовим, яке пов'язане з правами та свободами для всіх пострадянських країн. Адже у система управління у країнах фактично однакова. Коли держава втручається в абсолютно всі сфери суспільного життя.

"Мовне питання, це питання прав і свобод", - зазначив Романенко.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Політолог відзначив, що у пострадянських "деспотіях" базовою проблемою є права і свободи, які будь-який громадянин не може реалізувати у повній мірі.

Романенко відзначив, що під закон про мову у Раді "протягли" законопроекти, які заборонили українцям розміщувати сонячні електростанції на власних ділянках. Крім того олігарх Ринат Ахметов отримав дозвіл на володіння ще кількома обленерго.

За словами політолога саме під час розгляду резонансного мовного закону були спеціально прийняті такі зміни для зменшення ймовірного публічного розголосу.

Крім того Романенко розповів про доволі неоднозначну норму, яка вписана у законі, коли всі українці зобов'язані володіти мовою, а народні депутати - ні.

"Ви знаєте, що у рамках цього закону народні депутати не зобов'язані знати українську мову? Депутати, які прийняли закон про мову не зобов'язані володіти українською. Але при цьому вони вимагають, щоб всі українські громадяни використовували його, як це прописано у законодавчому акті", - додав Романенко.

Крім того політолог відзначив, що такими законами влада намагається зберегти вплив на окремі процеси у суспільстві.

Юрій Романенко
Юрій Романенко

"Вони завжди намагаються зберегти певні привілегії для себе, через які вони мають змогу керувати цим суспільство", - відзначив Романенко.

Нагадаємо, голова ВР Андрій Парубій планує підписати "мовний закон" — законопроект "Про функціонування української мови як державної" на наступний пленарний вівторок, 14 травня.

Як повідомляв "Знай.ua", у четвер, 25 квітня, "під ширмою" голосування за мовний закон у Раді та поза нею було вчинено ряд дій, які можуть поставити остаточну крапку у "енергетичному благополуччі" українців.

Також "Знай.ua" писав, що телеведучий Андрій Пальчевський гостро розкритикував прийняття Верховною Радою закону про функціонування української мови та пояснив свою позицію.

"Секта 25%": як політтехнологи Порошенка розколюють країну - Чаплига