Чинний президент Петро Порошенко підписав закону про функціонування української мови як державної.

Свій підпис глава держави поставив 15 травня.

Зокрема, глава держави розповів, що офіційно підписав довгоочікуваний мовний закон.

"В цей день, я як президент України Петро Порошенко маю високу честь і унікальну можливість підписати закон про забезпечення функціонування української мови як державної", – сказав він.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Порошенко вкотре відзначив, що підписаний закон у жодному разі не порушує права національних меншин на доступність мови.

"Я, до речі, сподіваюсь, що і нова влада також, ретельно проаналізувавши закон, буде імплементувати його норми в життя, підтримає", – додав президент.

Варто нагадати, що голова комітету українського парламенту з питань культури і духовності Микола Княжицький розповів, що після підписання закону про мову протягом 9 місяців в країні повинен з'явитися уповноважений із захисту державної мови.

Після цього, за його словами, протягом 9 місяців Кабінет міністрів повинен забезпечити початок роботи уповноваженого та відповідної комісії при Міністерстві освіти, яка відповідатиме за стандарти державної мови. Уповноважений, зокрема, стежитиме за тим, щоб українську мову використовували чиновники під час виконання обов'язків.

Нагадаємо, голова Верховної Ради Парубій підписав законопроект про функціонування української мови як державної. Це сталося на засіданні Верховної Ради у вівторок, 14 травня.

Як повідомляв "Знай.ua", окружний адміністративний суд Києва відмовив у задоволенні заяви активістки Олени Бережної, яка просила заборонити спікеру Ради Андрію Парубію підписувати і публікувати закон про мову.

Також "Знай.ua" писав, що команда новообраного президента України Володимира Зеленського вже почала активну роботу. Вони підготували законопроект про введення загального декларування доходів українців. Гетьманцев - юрист та експерт у питаннях податкової і фінансової політики команди Володимира Зеленського. Він зазначив, кого саме будуть стосуватися нововведення.

Інавгурації Зеленського 19-ого не буде. Семенченко про ордени Порошенко