В найближчі дні поки ще чинний президент України Петро Порошенко повинен підписати Закон про українську мову, а протягом 9 місяців в країні повинен з'явитися уповноважений із захисту державної мови.

Про це стало відомо завдяки заяві народного депутата від "Народного фронту", голови комітету українського парламенту з питань культури і духовності Миколи Княжицького, пише "Обозреватель".

Микола Княжицький

"Я сподіваюся, президент Порошенко, як і обіцяв це зробити, підпише закон у найближчі дні. Після цього його буде надруковано у газеті "Голос України" і вступить в силу", – зазначив депутат.

Голосування за мовний закон
Голосування за мовний закон

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Після цього, за його словами, протягом 9 місяців Кабінет міністрів повинен забезпечити початок роботи уповноваженого та відповідної комісії при Міністерстві освіти, яка відповідатиме за стандарти державної мови. Уповноважений, зокрема, стежитиме за тим, щоб українську мову використовували чиновники під час виконання обов'язків.

"Чиновники для того, щоб почати працювати, повинні засвідчити своє володіння українською мовою. Вони повинні були її в школі вивчати, а якщо не вивчали, то повинні будуть скласти відповідні іспити, щоб показати, що вони розуміють, що їм говорять українською мовою, і самі мають можливість відповісти", – пояснив Княжицький.

"Зараз чиновники змушені купувати за гроші довідки у різних вищих навчальних закладах про знання мови. Їм достатньо буде після того, як буде створено відповідну комісію, піти в цю комісію і не платити ніякі кошти, а засвідчити, що вони розуміють українську мову і можуть нею говорити", – розповів нардеп.

За його словами, уповноважений може накладати санкції на чиновників, які не говорять українською мовою, однак "за суржик жодних покарань не буде, тому що кожен може допускати помилки, коли спілкується".

Нагадаємо, Парубій підписав Закон про мову: перші подробиці.

Як повідомляв Знай.uа Закон про мову: суд зробив несподівану пропозицію Парубію.

Знай.uа писав, донька Яценюка шокувала недитячими фото: бунтарський характер не змінився.