Голосування за мовний законопроект йшло дуже важко в сесійній залі.

Про це зазначають ЗМІ.

Наразі вже відомо, що голова Верховної Ради Андрій Парубій під час прийняття надважливого законопроекту пішов на порушення регламенту, адже цілих сім разів ставив на розгляд парламенту один і то й же законопроект.

Попри те, що у регламенті вказано, що таку кулькість разів законопроект не можна виносити на розгляд нардепів.

Топ-10 мовних нововведень:

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Українців попередили про "важкі" платіжки за світло Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити
Показати ще

1. Відповідно до норм прийнятого законопроекту, єдиною державною і офіційною мовою в Україні є українська мова. Також законодавці визначили, що за публічне нехтування та неповага буде прирівнюється до наруги над державними символами: від штрафу до 6,8 тисячі гривень аж до тюремного ув'язнення до 3 років.

2. Відповідно до прийнятого законопроекту українською мовою повинні володіти всі без винятку представники центральних органів влади України та АР Крим, народні депутати, судді, прокурори, адвокати, нотаріуси, медпрацівники, вчителі. Крім того всі офіційні засідання в органаз державної влади повинні вестись виключно на українській мові.

3. Також нардепи створять спеціальні органи які будуть здійснювати тестування членів уряду, високопоставлених чиновників, народних депутатів. Так, наразі вже відомо, що в Україні буде створено Національну комісію зі стандартів державної мови та Центр української мови. Крім того відомо, що відповідно до норм закону буде створено Термінологічний центр української мови. Однією з його завдань є "напрацювання стандартів української мови жестів".

4. У державних дитячих садках мовою викладання є українська, в приватних можуть бути інші варіанти. Така ж ситуація і з освітою в школах. Що стосується вузів, то викладання має вестися українською мовою, але допускається проведення лекцій на одній з мов ЄС.

5. Крім того зміни торкнуться театрів та кінотеатрів, де повинна звучати виключно українська мова. Проте законодавець також передбачив можливість переклад фільмів та вистав мовою оригіналу.

"Кінотеатри можуть демонструвати іноземні фільми мовою оригіналу, супроводжуючи субтитрування українською мовою. Сумарна кількість сеансів демонстрації таких фільмів не може перевищувати 10% від загальної кількості сеансів демонстрування фільмів в кінотеатрі в місяць", - сказано в законопроекті.

6. Засоби масової інформації теж переходять на українську мову. Якщо, припустимо, ваші улюблені газети або журнали друкувалися російською мовою, то після вступу в силу закону вони повинні мати половину тиражу україномовної версії. Телевізійники також почнуть говорити на українській. Сумарна тривалість іншомовних телерадіопрограм та передач не може перевищувати для загальнонаціональних мовників 10% від часу добового мовлення, для регіональних і місцевих мовників - 20%.

7.Книжкові магазини також торкнуться законодавчі зміни. Так, на полицях магазинів повинно бути не менше половини продукції на українській мові.

8. Відповілно до норм законопроекту засновується нова посада - мовного омбудсмена. Мовний інспектор отримає права на кшталт поліцейського. Він зможе витребувати документи або їх копії та іншу інформацію, в тому числі з обмеженим доступом, безперешкодно відвідувати органи державної влади, підприємства та установи незалежно від форм власності, бути присутнім на їх засіданнях, отримувати на свою вимогу документи або їх копії та іншу інформацію від громадських об'єднань , політичних партій, юридичних осіб приватного права.

9. Законопроект передбачає і створення інституту мовних інспекторів, який будуть дотримуватися за чистотою мови в своєму регіоні. Передбачається, що мовних інспекторів має бути 27.

10. Всі бажаючі отримати українське громадянство повинні скласти іспит на знання української мови.

Нагадаємо, як українська мова вилікувала хвору ногу Мосійчука і він забув про свою паличку.

Як повідомляв "Знай.ua", в мережі з'явився яскравий трейлер української комедії.

Також "Знай.ua" писав, що корифей української естради "рознесла" запроданців і мовне питання.

Історичний крок: Рада ухвалила за основу проект закону про мову