У суботу, 25 травня, о 12:00 за київським часом Міжнародний трибунал з морського права виніс рішення за позовом України щодо полонених моряків. Трибунал ООН зобов'язав Росію негайно звільнити 3 українських військово-морських кораблів та 24 членів їхніх екіпажів.

Повний текст рішення з'явився у соціальній мережі Twitter на офіційній сторінці Міністерства закордонних справ України.

"Росія повинна негайно звільнити морські судна Бердянськ, Нікополь і Яні Капу, і повернути їх під контроль України", - йдеться в дописі.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Відомо, що трибунал ухвалив рішення за трьома пунктами:

  • Негайно звільнити та повернути українські кораблі (19 голосів "за", 2 "проти")
  • Звільнити та повернути українських моряків (19 "за"; 1 "проти")
  • Росія та Україна мають подати трибуналу звіт про виконання тимчасових заходів до 25 липня (19 "за"; 1 "проти").

    Полонені українські моряки
    Полонені українські моряки

Крім того на засіданні було зазначено, що можливості досягнення мирного вирішення конфлікту з боку України були вичерпані, українська сторона намагалася вести перемовини з Росією, втім безуспішно. Також у рішенні йдеться, що Україна виконала 289 статтю конвенції перед тим, як звернутися із позовом. І трибунал прийшов до висновку, що він має повноваження для прийняття рішення, попри зворотні заяви РФ.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський заговорив про припинення конфлікту з Росією: "Чекаємо наших хлопців вдома".

Як повідомляв "Знай.ua", на Майдані збираються розлючені українці, "нема сил терпіти": виконайте нарешті.

Також "Знай.ua" писав, що на фрегаті Військово-морських сил Збройних сил України "Гетьман Сагайдачний" відбувся концерт на підтримку полонених РФ українських моряків.