Депутати прийняли законопроект "Про повну загальну середню освіту" у першому читанні. За нього проголосували 229 народних депутатів.

Законопроект у березні 2019 року представила міністр освіти України Лілія Гриневич

Що він означає?

Документом для учнів передбачені механізми побудови власної індивідуальної освітньої траєкторії.Це допоможе, наприклад, учням з інвалідністю успішно інтегруватися у життя звичайної школи.

Для дітей, які серйозно навчаються ще й поза школою (наприклад, спортом чи музикою) – це можливість зарахувати отримані не в закладі знання, а вивільнений час використати на домашнє завдання чи іншу роботу. Учні, які вчаться вдома, зможуть просто зарахувати свої навчальні досягнення та отримати документ про повну загальну середню освіту.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Подивися уважно у трудову книжку: через ці "записи" українці залишаються без пенсії Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Далі для підтвердження знань з предметів, які здобувають поза закладом, проводять звичайне річне оцінювання чи ДПА. Якщо йдеться про підтвердження результатів за домашньою формою, школяру потрібно буде здавати семестровий контроль.

Щоб у школі враховували освітні та психологічні потреби дітей, проект передбачає два адаптаційні цикли: перший цикл – у 1-2 класі, і другий – у 5-6 класах.

Школярі матимуть можливість самостійно обирати навчальні предмети. А вчителі зможуть створювати програму навчання, власну систему оцінювання та заохочення й підвищення кваліфікації.

Вчителі зможуть отримувати додаткові доплати, які завдяки закону зможе встановлювати засновник закладу: область, місто чи район, де розташована школа.

Молодий вчитель, з навчання прийшовши в заклад, отримає наставника, який консультуватиме, скеровуватиме та опікуватиметься благополуччям та розвитком педагога. При цьому наставник отримуватиме 20% доплату до зарплати за таку супервізію та буде особисто зацікавлений в успіху молодого вчителя.

У новому документі також визначено, що колектив школи та батьки відіграватимуть дорадчу роль під час виборів нового керівника, але сам конкурс проводитиме незалежна комісія.

Нагадаємо, Melovin зробив дивну заяву про мовний закон в Україні: "Це неправильно".

Як повідомляв Знай. ua, Мовний закон: як тепер розмовлятимемо, кого торкнеться в першу чергу та які штрафи.

Також Знай. ua писав, що Верховна Рада "відфутболила" закон про вибори: Зеленський усе пояснив.