Нещодавно Верховна Рада України ухвалила Закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Він набуде чинності 16 липня 2019. Закон підтримали 278 депутатів.

Парламент розпочав розгляд документа 28 лютого. За цей час депутати схвалили або відхилили 2 тисячі 65 поправок із 2 тисяч 82.

Відтепер усі громадяни України повинні володіти українською мовою. Серед посадовців українською вільно мають розмовляти, наприклад, президент, голова парламенту та його заступники, прем’єр-міністр та віце-прем’єри, голови міністерств та усіх державних установ, депутати, держслужбовці, посадові особи органів місцевої влади, судді та адвокати, викладачі та медпрацівники.

Обов'язковим буде вживання української мови у публічному просторі, державному та комунальних секторах, у сфері обслуговування, у підписах та маркуванні товарів та послуг. Це, зокрема, стосується і медичної допомоги, і обслуговування на транспорті, і у публічних закладах. У театральних виставах та при дубляжі кінофільмів також використовуватимуть українську. На телебаченні, в інтернеті та друкованих ЗМІ. Скрізь. Передбачається, що держава гарантує право на отримання освіти державною мовою.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Зазначимо, що ЗМІ та сайти можуть видаватись кількома мовами. Але у першу чергу, наприклад для онлайн-ЗМІ, повинна завантажуватися сторінка державною мовою. У кожному місці розповсюдження друкованих ЗМІ україномовних газет та журналів має бути не менше 50% назв друкованих ЗМІ. Можна видавати газету чи журнал у двох чи більше мовних версіях, одна з яких має бути державною мовою.

Верховна Рада України
Верховна Рада України

При цьому закон не поширюється на сферу приватного спілкування і здійснення релігійних обрядів.

Цікаво також, що у статті 11 визначено три загальні рівні навичок: початковий рівень А, середній рівень і рівень вільного володіння мовою С. Окрім цього, контроль виконання закону відбуватиметься за допомогою штрафів.

Крім того, в Україні створять Нацкомісію зі стандартів української мови, яка опрацьовуватиме та затверджуватиме стандарти державної мови. Також з'явиться посада Уповноваженого із захисту української мови, який захищатиме українську мову, усуватиме обмеження у її використанні та буде відстоювати права українців на отримання інформації та послуг в усіх сферах суспільного життя на всій території України державною мовою.

Нагадаємо, що Верховна Рада "відфутболила" закон про вибори: Зеленський усе пояснив.

Як повідомляв раніше Знай.ua, під час церемонії інавгурації Володимир Зеленський оголосив про розпуск Верховної Ради восьмого скликання.

Також Знай.ua писав про те, що вимоги для виходу на пенсію посилять: хто залишиться без копійки на старість.