У цей день Православна церква вшановує пам'ять преподобного Івана Углицького. Інші назви свята: «Іван», «Ранні льони», «Оберіг ниви». У цей день на Русі було прийнято вимовляти різноманітні замовляння, які повинні були захистити поля від напастей — від негоди, від шкідників, від лихого ока.

Іван Углицький був князем Вологодським, сином князя Андрія Васильовича і онуком Василя Темного. Його, його брата і батька посадили до в'язниці, все крім Івана померли. А сам Іван пробув у в'язниці 32 роки, в цей час він молився за своїх гнобителів, а перед смертю прийняв чернечий постриг.

Чого не можна робити 1 червня

Сьогодні не можна подавати людям хліб і сіль, а також не варто й самим просити нічого в інших. Сьогодні також за традицією печуть пироги і роздають їх. Повертатися з ними додому не можна, потрібно віддати птахам, якщо залишилися, а самому їсти теж не слід.

Народні прикмети на 1 червня

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Перші дні червня дощові – літо буде посушливим, без великої кількості опадів.
  • Якщо в цей день холодна погода, то ще 40 днів не варто чекати тепла.
  • На Івана Довгого потрібно сіяти огірки, тоді вони вродять і дадуть багатий урожай.
  • Якщо ворони сидять, повернувши дзьоби в одну сторону – найближчим часом буде сильний вітер.
  • Якщо мурашки поспішають по своїх справах – до гарної та ясної погоди, а якщо закривають усі норки – бути довгим і холодним дощам.
  • Народжені 1 червня люблять дім і сім'ю, відрізняються консервативністю. Такі люди зазвичай доживають до глибокої старості і міцно стоять на ногах. При бажанні вони можуть багато чого домогтися. Носити їм слід геліотроп.

Як повідомляв портал Знай.ua, економісти спрогнозували хороші перспективи для української національної валюти. Що буде з доларом на початку літа. Українці відчують дежавю.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що незважаючи на те, що споживчий настрій українців постійно падає, вони продовжують купувати все більше різних продуктів. На що більше всього грошей витрачають українці? Ці цифри відкриють очі на гірку правду.