Культовий український поет, прозаїк, громадський активіст та лідер гурту "Собаки в космосі" Сергій Жадан поділився думками про війну на Донбасі (мала батьківщина поета - Ред.) та дітей, які щодня ходять під кулями та розповів про нове покоління українців.

Сергій Жадан
Сергій Жадан

Відповідними коментарями Сергій Жадан поділився для Радіо Сводоба.

"Лише побачивши спалений житловий будинок, розумієш усю беззахисність та приреченість терміну "мирне населення". Лише опинившись на лінії розмежування, усвідомлюєш, що державний кордон – не просто поняття з підручника географії чи історії: насправді це кривава реальність, яка так чи інакше стосується доль та біографій тисяч людей, які його, цей кордон, утримують. Речі очевидні, проте очевидність їхня оприявнюється, зазвичай, саме за таких ненормальних умов. Ніби нагадуючи нам, що не слід легковажити очевидністю, що потрібно більш уважно ставитись до слів, які вимовляєш", - каже поет.

Сергій Жадан

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Сергій Жадан поділився болючими роздумами про те, якими виростуть діти війни, для яких - насильство, смерть, обстріли та страх - не порожні звуки, а реальність, яку їм доводилося споглядати.

"Із чим входять в наше життя саме вони – діти, які бачили війну? Що в них із відчуттям захищеності? Що в них із розумінням дорослих, які передають їм своє ставлення до цього світу та всіх його складових: території, мови, історії, віри? Як дитина ставиться до системи освіти, якщо одного ранку в її школу прилітає снаряд? Як вона ставиться до фізики й хімії, якщо їй доводиться ховатися від обстрілів?"

Сергій Жадан поділився очікуваннями на рахунок "дітей незалежності", які не застали СРСР і народилися у вільній країні.

"Скажімо, багато хто очікував від "дітей незалежності" чогось цілком відмінного в поведінці, поглядах, принципах, переконаннях. Скільки доводилось чути про те, що діти свободи не можуть повторювати помилки тих, хто жив "за совка", що це нове покоління має цілком інакшу оптику, інші рецептори, інше відчуття себе в країні й країни довкола себе. Головне – дати їм вирости, дочекатись їхнього повноліття. І ось вони виросли. І несподівано виявилось, що якогось особливо гострого відчуття свободи за ними не відчувається. Вони навчаються, працюють, ходять на вибори й дуже часто голосують зовсім не так, як хотілося нам. І постає питання – добре це чи погано? Питання доволі дивне, оскільки те, що бачиться добрим нам, ними може сприйматись зовсім інакше. У будь-якому разі іншого покоління дітей незалежності немає, є це",- резюмував поет.

Нагадаємо, Жадан шокував заявою про державну мову.

Як повідомляв раніше Знай.ua, Жадан розповів, як передбачив смерть Кобзона.

Також Знай.ua писав про те, що письменник Сергій Жадан задоволений тим, що в публічному просторі української мови стало більше.