В рамках проекта по моніторингу цін на основні продукти, тобто п'ять традиційних страв: борщ, бутерброд з салом, овочевий салат, вареники з грибами і картоплею, компот, журналісти зробили висновок, що обіди подешевшалм за останні три місяці, але за рік стали дорожчими на 11%, що приблизно відповідає індексу інфляції. Про це пише Сьогодні.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
Підписатися
Незважаючи на загальне здешевлення обіду, ціна на чотири з п'яти страв підвищилася. Як розповіла аналітик УАК Неля Онищенко, головна причина в тому, що як за весну, так і за рік, найбільше борщовий набір подорожчав. За рік ціна на капусту підскочила на 43,1%, картоплю на 78%, моркву - на 12%, буряк - на 62,3%, цибулю - на 146%, за весну капуста -подорожчала на 37,7%, картоплю на 80,75%, моркву на 91,77%, а буряк - на 107,93%. Найдорожчою стравою залишається український борщ - 10,11 грн, який три місяці тому можна було приготувати на 1 грн (або на 9,7%) дешевше. Ще одне традиційне блюдо - вареники зросли в ціні за весну на 8,5%, тепер вони коштують майже 7 грн. Серед інгредієнтів, крім картоплі, також подорожчали борошно (+10,4%) та гриби (+1,5%).
А ось вартість салату з свіжих овочів радує. Нині порція вітамінів обійдеться 9,75 грн — це на 34% нижче, ніж в кінці зими. Перш за все через зниження ціни на огірки і помідори, які зараз коштують 24 грн/кг та 37 грн/кг. Але, порівняно з минулим роком, ціна страви на 7% вище: в річній динаміці огірки подорожчали на 54,4%, помідори - на 29%, вартість зелені знизилася на 21%. Є тенденція до зниження ціни на соняшникову олію, що рік тому купували за 36,95 грн, взимку - за 35,2 грн, а зараз - за 33,93 грн (–8,2%). Дешевшають і яйця: на кінець травня за десяток віддавали 22,4 грн, що на 15,4% менше, порівняно з кінцем лютого, і на 34% нижче, ніж рік тому.
Нагадаємо, Супрун розповіла, чим замінити дорогий цибулю.
Як повідомляв Знай.ua, українцям назвали головні причини подорожчання продуктів.
Також Знай.ua писав, що ціни в Україні ростуть зі швидкістю світла.