У понеділок, 3 червня, відзначається народне свято Оленін день. Для православних віруючих це дата вшанування пам'яті святої рівноапостольної Олени Константинопольської, цариці.

Оленін день 3 червня: історія

Царицю Олену назвали рівноапостольною за подвиги перед церквою і зведення християнської релігії в статус державної. Свята знайшла Животворящий Хрест Господній і біля місця знаходження побудувала храми.

Олена жила в 248-250 роках. Вона була родом з Дрепана (Мала Азія). Вийшла заміж за правителя Галлії Констанція Хлора. У 272 році вона народила сина Костянтина. Після війни він став римським імператором. Костянтин переніс столицю у Візантію, яку перейменував у Константинополь і зробив християнство головною релігією.

Оленін день 3 червня: традиції свята

В цей день всі жінки моляться святій Олені, щоб вона захистила їх від бід і нещасть.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом
Показати ще

На Олену було прийнято сіяти ярі злакові культури, ячмінь і гречку, також садили огірки. Якщо рослини вже дають паростки, господиня повинна таємно протягти ногою старий личак від порога будинку до огіркових грядок, кинути його там і сказати замовляння на хороший урожай.