3 червня віруючі православної церкви вшановують пам'ять рівноапостольної цариці Олени Константинопольської. Свята протегує льону і тому весь день наші предки її поминали з проханням дати великий врожай льону, щоб не залишитися без одягу.

Оленін день 3 червня: заборони свята

В цей день на посів льону за звичаєм виїжджали, щоб виконати особливий обряд. Напередодні Оленіного дня жінки збирали яйця, а потім розкладали, не без відома сіячів, в мішки з насінням. При цьому чоловіки не повинні були проговорюватися про те, що вони знають. Працівники мовчки збиралися і виїжджали в поле.

На смузі, зораної під льон, кожен сіяч спочатку підкидав яйця вгору, вважаючи, що «чим вище будуть підкинуті яйця, тим вищим виросте і льон», потім з'їдав їх з замовлянням: «Хай вродить льон такий же білий, як це яєчко».

У Оленін день також садили огірки. Якщо рослини вже дають паростки, господиня повинна таємно протягти ногою старий личак від порога будинку до огіркових грядок, кинути його там і сказати замовляння на хороший урожай.

Популярні новини зараз
ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40% По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю
Показати ще

Варто відзначити, що в це свято категорично заборонялося плести коси. Дівчата повинні були ходити з розпущеним волоссям, щоб воно було красивим і довгим. Вважалося, що якщо його торкнеться Олена, то пасма стануть такими ж, як льон – м'якими, довгими і світлими.