В розвалі Радянського Союзу в першу чергу винна Росія, зокрема - тодішнє керівництво СРСР і РРФСР. Такого висновку можна дійти з нещодавніх інтерв'ю екс-президента СРСР Михайла Горбачова.

Також колишній лідер комуністичної країни розкрив правду, що новий союзний договір, який планували підписати в 1991 році, не передбачав збереження СРСР в колишньому вигляді. Тобто вже тоді країна не налічувала б 15 республік.

Михайло Горбачов раніше називав головними винуватцями краху комуністичної "імперії" називав Леоніда Кравчука, Станіслава Шушкевича і Бориса Єльцина. Однак нещодавно екс-генсек зізнався в тому, що є його власна відповідальність за подію.

Михайло Горбачов
Михайло Горбачов

Як зазначив колишній Генсек ЦК КПРС і президент СРСР, "якби не позиція Росії, у сепаратистів інших республік ніколи не вистачило б сил розвалити Союз". За словами Горбачова, СРСР його нібито можна було ще реанімувати.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

"Навіть після серпневого путчу, в результаті якого республіки прийняли декларації про суверенітет і незалежність, можна було домовитися про створення союзної конфедеративної держави. Проект договору був підготовлений", - сказав колишній генсек.

Коли розпався Союз, же тоді було не державно союзних республік. Тоді був союз окремих держав. В його складі було б вже не 15 республік, а тільки 11, причому одинадцята - це Татарстан, який раніше входив як АРСР до складу Російської Федерації. Крім Татарстану, вимагали статусу союзної республіки (або навіть союзної держави) та інші АРСР, причому як вхідні в РСФРР, так і в інші радянські союзні республіки.

Київ, УРСР
Київ, УРСР

У складі нової "конфедерації" однозначно не було б трьох країн балтії і Грузії, де вже назрівав збройний конфлікт. Також під питанням було входження в новий Союз Вірменії і Азербайджану, які мали територіальні претензії один до одного і де відбулися бойові дії. За вихід з РРФСР і СРСР також виступала Чечня, де прийшов до влади Джохар Дудаєв. Невизначеним було також і участь Молдови, вже тоді мала проблеми з придністровськими сепаратистами, і де, як і на Кавказі, зароджувалися зерна війни.

Нагадаємо, відомий український телеканал покаже гучний серіал "Чорнобиль": де і коли дивитися.

Як повідомляв Знай.uа зону відчуження показали в романтичному підтексті: Чорнобиль таким ще не бачили, яскраві фото.

Знай.uа писав, фінал "Чорнобиля" від HBO: де і як знімали найпопулярніший серіал.