Уряд ініціював перевірку формули "Нафтогазу" за тарифами на газ. Якщо ж компанія вже зараз використовує індикатори формування ціни, які встановив Кабмін, для населення ціна на блакитне паливо знизиться приблизно на 700-800 грн за тисячу кубометрів.

Цю інформацію повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик під час звернення до депутатів Верховної Ради.

газ
газ

Міністр підкреслив, що ціна на газ на біржах Європи впала, а на українському ринку, навпаки, зросла.

"Проблема в самому "Нафтогазі". Якщо НАК виконає зобов'язання по розділенню в окремі структури, і газотранспортна система буде відділена, тоді "Нафтогаз" займатиметься тим, чим повинен – ​​бути одним з багатьох дилерів, які працюють на ринку України". Ігор Насалик

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Наразі Міністерство енергетики та вугільної промисловості України не може отримати від "Нафтогазу" інформацію щодо постачання газу та іншої господарської діяльності компанії, зазначив чиновник.

ціна на газ
ціна на газ

"Нафтогаз" – досить дивна організація, від якої ми як профільне міністерство не можемо отримати інформацію щодо постачання газу та іншої господарської діяльності". Ігор Насалик

Як відомо, відпускна ціна "Нафтогазу" на газ, яка не включає ПДВ, а також вартість транспортування і розподілу, в травні становила 5990 грн за 1000 куб. м. У червні вона виросла до 6299 грн, а в липні знову знизиться – до 5803 грн. Новости "Сьогодні" розпитали експертів, чи варто українцям очікувати зниження ціни на газ.

газ в Україні
газ в Україні

Наразі у кожному регіоні країни діє своя ціна на газ для населення. Так, у червні найвища роздрібна ціна на газ встановлена для споживачів, які приєднані до мереж "Миколаївгазу" - 8813 грн. Кінцевий тариф сформувався з декількох складових:

  • оптова ціна газу з урахуванням націнки "Нафтогазу": вона однакова для всіх газсбутів і становить 6299 грн;
  • націнка постачальника – 157,48 грн;
  • тариф на транспортування газу – 157,19 грн;
  • вартість послуги з розподілу газу (у кожного підприємства своя) у "Миколаївгазу" – 730,5 грн;
  • податок на додану вартість (20%) – 1468,83 грн.

Як повідомляв портал Знай.ua, в Нафтогазі повідомили про подорожчання газу у червні. А от у липні ціни знову збираються знизити.

Також Знай.ua писав про те, що у Зеленського розповіли, коли в Україні може змінитися ситуація з тарифами.