Серіал "Чорнобиль" про події в Україні 1986 року буквально підірвав громадськість. Дітище американського каналу HBO лідирує у списку найпопулярніших серіалів світу всіх часів, залишивши позаду навіть "Гру престолів".

Історик Олександр Палій, коментуючи показане у серіалі, особливо відзначив епізод, де показано експеримент зі зниженням напруги реактора.

Читай Знай.uа в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

кадр з фільму "Чорнобиль"
кадр з фільму "Чорнобиль"

За словами Палія, навіть зараз багато хто не розуміє, чому сталася трагедія на ЧАЕС, що це був за експеримент і навіщо він проводився. Він зазначив, що його суть полягала в тому, що Кремль хотів знати, як буде працювати атомна електростанція якщо її пошкодити ударом бомби. Особливо це стало актуальним після того, як у 1981 році було скинуто бомбу на реактор під Багдадом.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Палій зазначив, що сумнозвісний інженер Дятлов знижував потужність реактора, що призвело до аварії лише для того, щоб "отримати медальку".

Арка у Чорнобилі
Арка у Чорнобилі

"Бог дасть, ті землі відновляться для України. Вже в багатьох раніше закритих місцях можна жити", – резюмував Палій.

Нагадаємо, гучний "Чорнобиль" отримає продовження, фанати у захваті.

Раніше Знай.uа повідомляв, український хор прославився на весь світ завдяки "Чорнобилю".

Також Знай.ua писав, у Кличку придумали, як заробити на гучному серіалі "Чорнобиль"