Імпорт електроенергії, який стане можливим після реформи електроенергетики з 1 липня 2019 року, підвищить конкуренцію на ринку. Про це пише експерт з енергетичних питань Українського інституту майбутнього Адріан Прокіп.

"Є різні шляхи запобігання зловживань учасниками ринку (електроенергії - ред.). Один з найбільш ефективних - імпорт. Сьогодні можливість імпорту електроенергії фактично заблокована на регуляторному рівні. Але з запуском ринку, він (імпорт електроенергії - ред.) буде вільно здійснюватися", - пише А.Прокіп в статті "Страх і ненависть на ринку електроенергії".

Цю точку зору підтримує керівник НЕК "Укренерго" Всеволод Ковальчук.

"Прошу звернути увагу, що з 1 липня 2019 року в нашу країну стане можливим (нарешті) імпорт електричної енергії", - написав В.Ковальчук на своїй сторінці в Facebook.

Імпорт проти монополій. Бути чи не бути конкуренції на ринку електроенергії. Ми часто чуємо аргументи, що відкриття...

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще
Geplaatst door Vsevolod Kovalchuk op Dinsdag 11 juni 2019

На думку Ковальчука, імпорт електроенергії може стати додатковим чинником, що підвищує конкуренцію на ринку електроенергії.

У свою чергу, Антимонопольний комітет України підтвердив, що у нього є всі механізми і повноваження для того, щоб на ринку не було антиконкурентних зловживань.

"Ми маємо всі необхідні інструменти щоб зупинити порушення конкурентного законодавства - як механізм рекомендацій, так і механізм штрафів. Ми розуміємо які компанії потенційно можуть бути відповідачами з точки зору АМКУ. Ми вітаємо перший крок щодо лібералізації ринку", - заявила Тетяна Кулешова, директор департаменту АМКУ з досліджень і розслідування ринків ПЕК і ЖКГ.

ринок електроенергії необхідно запустити з 1 липня
ринок електроенергії необхідно запустити з 1 липня

З 1 липня в рамках другого етапу енергореформи запрацює оптовий ринок електроенергії, що включає ринок двосторонніх договорів, ринок на добу вперед і внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок і ринок допоміжних послуг. Антимонопольний комітет України має намір відстежувати процес формування пропозицій електроенергії, умови договорів і специфіку ціноутворення на цих ринках. Це унеможливить домінування окремих компаній на ринку і встановлення економічно необґрунтованих цін.

Реформа ринку електроенергії проводиться в рамках імплементації Україною Третього енергопакету ЄС. Метою реформи є створення конкурентного оптового і роздрібного ринків електроенергії за європейською моделлю.

Від своєчасного введення другого етапу реформи залежить отримання Україною макрофінансової допомоги від ЄС (500 млн. євро) і кредиту Світового банку (500 млн. євро).