Український режисер Андрій Приймаченко заявляє, що його в серіалі НВО "Чорнобиль" використовували його відео без дозволу, пише "Детектор медіа".

Уточнюється, що мова йде про візуалізацію записи телефонних переговорів 26 квітня 1986 диспетчера ЦППЗ (центрального пункту пожежного зв'язку) з диспетчерами ВПЧ (воєнізованої пожежної частини) Чорнобильської АЕС.

Це відео, автором якого є Андрій Примаченко, було завантажено в YouTube на каналі "Студія Передова" 18 березня 2013 року. Аналогічне відео є в першій серії міні-серіалу НВО "Чорнобиль".

За словами Примаченко, команда творців серіалу не пов'язувалася з ним для узгодження використання його відео. Поки він не планує звертатися до юристів для вирішення цього питання, оскільки сподівається, що автори серіалу вийдуть з ним на зв'язок. В іншому випадку він все ж задумається про вирішення проблеми юридичним шляхом.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

"Моє відео - один з перших результатів в Google і під ним вже шість років підписано, хто є автором. Якби вони до мене просто звернулися і запитали дозволу використовувати, я був би не проти, аби вказали авторство.

Я робив це відео, малював графіку не в комерційних цілях, а тому, що давно цікавлюся темою катастрофи на ЧАЕС і мені вона близька. Я це зробив для свого каналу на YouTube. Мені навіть приємно, що цю роботу використовували в проекті такого масштабу. Неприємність в тому, що до мене навіть ніхто не звернувся по його використанню ... В першу чергу я зацікавлений у співпраці, а не в конфлікті ", - сказав Андрій Примаченко.

9 червня у програмі "Кіно з Яніною Соколовою" Євгенія Яцута, виконавчий продюсер Radioactive Films, відзначала: саме їх організація займалася вирішенням усіх питань, які стосувалися використання в серіалі об'єктів, на які поширюється авторське право.

"Повинні були витримані всі авторські права на використання будь-яких об'єктів, які можуть потенційно нести в собі авторське право. Це все повинно бути очищено. Ми також крім зйомок, допомагали НВО отримувати право використання від правовласників. Це і архівні матеріали: оригінальний епізод з випуску програми "Вести", де говорили про катастрофу, і переговори операторів пожежної служби, коли вони скликали всіх можливих пожежних. Це теж оригінальний запис ", - говорила пані Яцута.

У коментарях під постом Андрія Приймаченко в Facebook, де він висловив свої претензії, Євгенія Яцута відповіла: "Мова йде про оригінальні аудіозаписи диспетчерів, скликали всі сили на допомогу. У вас є права на використання цього діалогу в вашому відео?". На що пан Примаченко відповів: "Під питанням не аудіо частина, а відео".

"Я шукав, де оригінальне джерело цього діалогу. Я знаю, де я його скачав. Але питання до них, вони його взяли. Я підозрюю, що вони його взяли прямо в моєму відео", - говорить Андрій Примаченко.

У З Radioactive Films відповіли Примаченко в Facebook: "Права на використання відео були отримані і підтверджені дирекцією музею Чорнобиля в Києві". А Євгенія Яцута запропонувала Андрію Примаченко зв'язатися з організацією, якщо він надасть письмове підтвердження свого авторства.

"Всі папери в HBO, адже вони відповідальні за очистку прав. Ми в даному питанні виконували допоміжну консультативну та пошукову роботу, так само як і робочі музею Чорнобиля, які краще розбираються в архівних матеріалах на цю тему. Ми можемо зв'язати вас безпосередньо з відповідальними за це в HBO, за умови наявності у вас письмових підтверджень вашого авторства ", - написала вона.

Також Євгенія Яцута додала, що "відео викладене на багатьох сторінках інтернету і вважається створеним за часів СРСР".

Втім Андрій Примаченко підкреслив: у нього є вихідний файл використаного в серіалі ролика, тобто саме він є його автором. Над документом, який може підтвердити авторство, - працює.

Як раніше повідомляв "Знай.ua", "Чорнобиль" від HBO відродив радіаційний туризм в Україні.

Також "Знай.ua" писав про те, що Історик розкрив гірку правду про катастрофу в Чорнобилі.