Як розповів голова Асоціації чорнобильських туроператорів, керівник агентства "Чорнобиль-тур" Ярослав Ємельяненко, потік туристів почав рости. Це сталося відразу після виходу трейлера "Чорнобиля".

Зараз зона приймає до 2 тисяч відвідувачів щодня. І, судячи з потоку бажаючих, це тільки початок.

"Сформувався свого роду відкладений попит. Поки люди визначаться з відпусткою, поки замовлять квитки. Думаю, справжній бум буде через місяць-два. Попит на тури зросте ще на 30-40%", - вважає Ємельяненко.

Якщо в минулому році на екскурсії в зону відчуження з'їздило 70 тисяч осіб, то в цьому році буде не менше 150 тисяч, а то й усі 200 тисяч, - розраховують в агентствах.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Найбільше в нашу зону відчуження рвуться іноземці.

Щоправда, поїздка, швидше, демонстраційна - коло в 3 кілометри по території колишніх ликвидаторских таборів. Але туристам все одно подобається. Вони готові платити дорожче, ніж за класичні тури в зону відчуження і побачити щось більше, ніж пересічні туристи.

Для українців він коштує 140 доларів, а для іноземців - 185 доларів. Окремо можна орендувати дозиметр за 10 доларів в день і підкріпитися в місцевій їдальні за 5 доларів з людини. Найближча доступна дата - 4 липня.

"Якщо раніше співвідношення наших та іноземних туристів становило 30 до 70, то зараз цифри зміщуються у бік 20 до 80. У топовій п'ятірці - громадяни Великобританії, Польщі, Нідерландів, США і Канади. Третина туристів приїжджає виключно в Чорнобиль, інші затримуюся в Україні, тобто, потенційно їх можуть зацікавіти наші пам'ятки. Це - хороший шанс збільшити турпотік, який після 2014 року впав удвічі", - впевнена Ганна Романова.

Агентства вже відреагували на запити ринку.

"Ми оперативно організували підготовку гідів по серіалу. Люди цікавляться, як було насправді, просять прокоментувати фактаж з фільму. Зробили маршрут за мотивами серіалу. Туди включили штаб ліквідації на ЧАЕС (спеціально домовилися з адміністрацією станції, в класичні тури він не входить, тільки в дорогі екскурсії на станцію по 300 доларів), локації по Прип'яті, які є в фільмі", - розповів "Країні" Ярослав Емельненко.

Бюджет чорнобильських маршрутів в минулому році склав близько 50 млн доларів. Якщо прогнози про 200 тисяч туристів в цьому році підтвердяться, то сума зросте вже до 160 млн доларів. Правда, сюди входять не тільки екскурсії, але і весь пакет з проживанням, проїздом тощо.

Нагадаємо, серіал "Чорнобиль" від HBO відзначився "кіноляпом": проморгали.

Як повідомляв Знай.uа де і як знімали гучний серіал "Чорнобиль".

Знай.uа писав серіал "Чорнобиль" змусив справжніх ліквідаторів заговорити.