Українські ЖЕКи почали виставляти мешканцям будинків платіжки на оплату послуг з майбутнього ремонту інженерних мереж та будинків. Українці обурені, адже, кошти вони перерахують, а роботи можуть так і не розпочатися.

Про це повідомляє "UBR".

Однак, жителям багатоповерхівок повідомили невтішні новини. Поки власники квартир не перерахують необхідні кошти, там і не подумають починати роботи. У першу чергу це стосується тих будинків, де й досі не створили ОСББ.

У Києві, наприклад, близько 8 тисяч будинків досі управляються ЖЕКами.

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Популярні новини зараз
Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

оголошення

За що попросять грошей

За словами експертів, безкоштовно ЖЕК повинен виконувати тільки поточний ремонт – гроші на нього закладені в структурі платіжок. Все інше, згідно нового закону про ЖКГ, лягає на плечі самих мешканців. Ті можуть виконати роботи за свій рахунок, або взяти участь у програмі 70/30, яку пропонують багато українських міст.

Разом з тим, змусити мешканців будинку скидатися на те, що керуюча компанія або ЖЕК не мають права. Рішення за власниками, а держструктури лише можуть вносити пропозиції.

Які роботи включає в себе поточний ремонт

  • Фарбування стін в під'їзді.
  • Заміну невеликих ділянок труб у підвалі.
  • Часткове латання даху та ін.

Всі інші роботи, такі як заміна вхідних дверей або заміна вікон в під'їзді вже вважається капітальним ремонтом. Тому всі досить серйозні та затратні роботи вони мають проводити за власний кошт.

Як зрозуміти, за що платити самим

Якщо керуюча компанія або ЖЕК пропонують жителям скинутися на той чи інший ремонт, то, по-перше, необхідно вивчити структуру тарифу на обслуговування будинку та прибудинкової території. Її можна отримати у компанії, яка обслуговує будинок, або в місцевій РДА.

У кожному домі свій цінник і свій перелік послуг. Структура діючого тарифу виглядає наступним чином (на прикладі одного з київських будинків):

  • 6,25 грн./м2 (при оплаті до 20 числа).
  • 6,87 грн./м2 (при оплаті після 20 числа).

Нагадаємо, платіжки за комуналку перерахують та пообіцяли ще дещо зробити.

Як повідомляв раніше Знай.ua, отримувачів субсидій попередили про перевірки.

Також портал Знай.ua писав, що Пенсійний фонд відзвітував про виплачені у 2019 році субсидії.