У понеділок, 17 червня, відзначається свято Митрофан Гнойовик. Для віруючих православної церкви це дата вшанування пам'яті святителя Митрофана Константинопольського патріарха.

Читай Знай.uа в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Митрофан Гнойовик 17 червня: заборони свята

На Митрофана прийнято удобрювати гноєм землю. Пропускати і відкладати цей процес на інші дні не можна, інакше врожай вийде мізерним. Крім того, ухилятися від такої роботи було небезпечно. Люди вірили: «Обдуриш полі один раз, а вона тебе — десять».

З цього дня починався посів гречки. Найкращий час для цього обирали, дивлячись на полуницю. Так, коли ягода починала червоніти — тоді і пора було виходити в поле.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

В народі також помічали, що до Митрофану льон починає рости в повну силу. «День тим сильний, що витягає льон», — говорили селяни. І додавали: «Святий Митрофан рядить дівок у сарафан».

На Митрофана також окликали вітер — просили його прислати благодатні, теплі дощі з півдня. Працювати старалися як можна довше, тому що цей день був дуже важливий для благополуччя сім'ї, яке залежало від майбутнього врожаю.