П'ять років минуло відтоді, як над Луганськом терористи знищили літак Іл-76, що саме заходив на посадку. На борту літака було сорок дев'ять людей - дев'ятеро членів екіпажу та сорок десантників 25-ї окремої Дніпропетровської повітряно-десантної бригади. Трагедії можна було уникнути, заявив судовий експерт Олександр Рувін в інтерв'ю Сьогодні.

Читай Знай.uа в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Олександр Рувін

Директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувін свого часу керував проведенням експертизи катастрофи Іл-76. Експерт впевнений, що потрібно було організувати прикриття борту, тоді б трагедії можна було уникнути.

Він розповів, що коли десантників перекидали на Луганське летовище, борту довелося летіти і над територією, яку контролював противник. За таких умов обов'язково мали бути задіяні спеціальні заходи, аби подолати протиповітряну оборону противника. Однак цього не було зроблено.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

"Тобто, повинна була, наприклад, піднятися штурмова авіація. Вона мала забезпечити коридор для польоту. Адже Іл-76 – це звичайний транспортний літак, він не може забезпечити свій захист. У той же час, у захисників Луганського летовища було достатньо засобів: шість 120-мм мінометів, багато БМП, БТР, вони могли б розставити снайперські групи, за 10 хвилин до посадки провести артобстріл підступів для того, щоб противник сховався і не зміг вести вогонь по літаку", - розповів Олександр Рувін.

Експерт зауважив, що працівники Луганського летовища нічого з цього не робили, бо не знали, що до них летять літаки.

"А безпосередньо на підльоті борту вони, очевидно, не встигали забезпечити безпеку транспортного літака", – резюмував судовий експерт.

Винним у службовій недбалості, що обумовила катастрофу Іл-76, визнали генерал-майора Віктора Назарова. 27 березня 2017 року його засудили до семи років ув'язнення.

Нагадаємо, що літак трагічно розбився під час авіашоу - "стара з косою чекала".

Як раніше повідомляв "Знай.ua", літак з пасажирами на борту впав в озеро в Києві.

"Знай.ua" також писав про те, що очевидці розкрили зловісні деталі аварії вертольота українських військових.