Православна церква в цей день вшановує пам'ять священномученика Дорофія Тирського, єпископа. Інші назви свята: «День Волхва-Дорофея», «День сон-трави», «Ніч сон-трави», «Горобині ночі». З Дорофєєва дня ночі стають самими короткими у році. Назви «День/ніч сон-трави» свято отримало за те, що в цей день розпускається ця чарівна та загадкова рослина.

У цей день можна піти пошукати сон-траву. Її нелегко знайти, та і збирати її не радять, якщо не знати спеціальні замовляння. Щоб точно не сплутати цю рослину з іншими, слід опустити її в холодний струмок. Якщо листя ворушаться, то ви вибрали правильно.

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

З цією травою пов'язано багато різних прикмет і повір'їв в цей день. Наприклад, якщо на тілі людини росте занадто багато волосся, то треба покатати сон-траву по тілу, а потім порвати на маленькі шматочки. Це повинно допомогти.

Популярні новини зараз
Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть "Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію
Показати ще

Сон-траву, яку зібрали в цей день, можна посушити і носити з собою, покласти під поріг. Роблять це, щоб позбутися від витівок нечисті, вірили, що навіть диявол боїться цієї травички.

Ніч на цей день магічна і сняться віщі сни. Якщо сновидіння вам не сподобалося, то потрібно порадитися зі священиком, щоб він сказав, які молитви допоможуть відвести біду.

Щоб захистити дітей від хвороб, слід їх покачати на гойдалках, які зроблено з пня і дошки. За повір'ям, коли дитина опускається вниз – всі хвороби йдуть у землю, а коли вгору – небо дарує йому бадьорість і силу.

Народні прикмети на 18 червня

Раніше ще був цікавий обряд, для якого потрібно було піймати кажана. Робили це для привороту. Його закопували в свіжий мурашник разом з річчю людини, яку хочуть закохати. Коли мурашки з'їдять тіло кажана, людина відразу закохається. А ось для відвороту вже потрібна була жаба, вона була образом суперниці. Її теж поміщали в мурашник. Коли з'їдять її, то хлопець розлюбить свою колишню.

Ще сьогодні треба зірвати горобинові гілки опівночі. Їх приносять додому, а потім вранці розпалюють на них багаття. Через нього потрібно перестрибнути, щоб позбавитися від негативу.

Як повідомляв портал Знай.ua, економісти спрогнозували хороші перспективи для української національної валюти. Що буде з доларом на початку літа. Українці відчують дежавю.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що незважаючи на те, що споживчий настрій українців постійно падає, вони продовжують купувати все більше різних продуктів. На що більше всього грошей витрачають українці? Ці цифри відкриють очі на гірку правду.