Сьогодні день літнього сонцестояння, а в церковному календарі це день вшанування пам'яті великомученика Феодора Стратилата, Гераклійського. Інші назви свята: «Федір», «Федоров день», «Гнойовик», «Толока». Кододезником день прозвали через те, що, як правило, 21 червня вибиралося місце для майбутніх колодязів. Також на Федора (Феодора) було прийнято удобрювати землю гноєм. Звідси і друга поширена назва дня – Гнойовик.

Святий зазнав дуже багато катувань за наказом царя Лікінія, який був гонителем християн. Згідно з переказами Феодор помер на хресті. Ангели забрали його душу і піднесли на Небо. Але є й інша версія про його життя. У ній говориться, що Феодор боровся з жахливим змієм і здобув перемогу. Але на Русі його вважають покровителем православних воїнів.

Чого не можна робити в день літнього сонцестояння 21 червня

Цю ніч вважають магічною, сни і реальність важко відокремити один від одного. Але особливо сильні захисна, цілюща й любовна магія. Відкриваються двері в інші світи, тому варто бути обережніше з усім цим, якщо не знаєте, краще не займатися подібним.

Також сьогодні не можна стояти спиною до сонця або тикати на нього пальцем. Вночі спати заборонено, інакше ви просто проспите своє щастя. У день літнього сонцестояння ще краще не сваритися і не скандалити.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення
Показати ще

Народні прикмети на 21 червня

Приказки і прикмети

  • Багато роси – до ясної погоди та гарного врожаю конопель і льону.
  • Ранковий грім – до негоди. Гуркоче в різних місцях, значить похолодає і можливий град.
  • Грозовий день – поганий сінокіс.
  • Якщо ввечері хмари стали гущі і змінили колір на свинцевий – вночі буде негода.
  • Птахи замовкли, значить через три години почнеться гроза.
  • Крики лебедів ввечері обіцяють швидкий дощ, прогнозує похолодання зозуля на сухому дереві, а тепло - зеленіючі болота.
  • Народжені 21 червня володіють даром шукача.

Як повідомляв портал Знай.ua, економісти спрогнозували хороші перспективи для української національної валюти. Що буде з доларом на початку літа. Українці відчують дежавю.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що незважаючи на те, що споживчий настрій українців постійно падає, вони продовжують купувати все більше різних продуктів. На що більше всього грошей витрачають українці? Ці цифри відкриють очі на гірку правду.