Народне свято День Варнави відзначається 24 червня (за старим стилем – 11 червня). День присвячується пам'яті апостола від 70-ти Варнави (Йосипа), єпископа Медіоланського. В цей день починалася взборонка парів. "На Варнаву не рви траву худоба взимку без кормів залишиться", - говорили в народі.

Читай Знай.uа в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Заборони на Варнаву

За повір'ями, на Варнаву з усіх кінців нечисть збиралася – чорти, відьми, чорти, вовкулаки для того, щоб поділити між собою землю і уділи. Цікаво, що в цьому випадку розгул нечисті припадав на обід, а не на нічний час, як зазвичай. Вони вирішували, хто з них буде лякати людей, хто домашнім тваринам хвости, гриви і шерсть путати, кому до дітей невідомою хворобою приходити, а кому трави отрутою наповнювати.

Домовившись між собою і поділивши обов'язки, нечисть починала кататися по землі і траві і, звичайно, виконувати "важливі справи". Тому траву в цей день не косили і не рвали, селяни вірили, що так можна прихопити злих духів, а з ними і всі нещастя. Не збирали і лікарські трави, тому що вони в цей день вважалися отруйними.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

З 24 червня починалися русальні дні, в які водяні духи ставали видимими. Вони веселилися і влаштовували весілля. Добре, якщо русалка обирала в чоловіки лісовика. Якщо ж вона звертала увагу на живу людину, то заманювала її в глухе місце, де могла залоскотати до смерті. У багатьох областях у цю ніч люди гуляли до світанку. Вони розводили багаття, біля якого танцювали і співали.