Багато українців вже відсвяткували Масляну, але їм і невтямки, що по-справжньому це свято потрібно зустрічати в березні. Саме в перший місяць весни можна отримати все задумане, звільнитися від зайвого в житті і побудувати плани на майбутнє, якщо правильно підготуватися до цієї важливої ​​дати.

Про те, як зустрічати Масляну, як до неї готуватися, і що робити для того, щоб збулися бажання, Знай.ua розповіла відома українська віщунка Лана Яр. Їй і передаємо слово.

ана Яр знає, як правильно відзначати свята наших предків

З чого починається свято?

Як і в будь-які періоди зламу сонця, підготовка до свята починалася задовго до святкового дня. На початку березня жінки мотали ляльок - лихоманок (за повір'ям забирають на себе всі хвороби в родині), які потім спалювалися в святковому вогнищі.

Популярні новини зараз
Українцям дали надію: які комунальні тарифи пообіцяли не чіпати Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт
Показати ще

Так виглядають ці ляльки

За тиждень до свята (в цьому році Рівнодення настає о 23:58 20 березня) починається більш активне приготування: прибирання в будинку після зими, прикрашання свого домашнього простору (фігурками пташок, квіточок), підготовка всіх обережних речей, продуктів до свята. Ці дні вважалися пісними, з їжі виключалися важкі продукти, адже наш організм теж перебудовується на зміну сезонів.

Я рекомендую в даний період наводити порядок не тільки в будинку, але і в думках, почуттях. Існує прекрасна традиція створення «маранкі», яка дозволяє звільнитися від зайвого і зрозуміти свої справжні бажання. Техніка створення: слід запалити свічку, потім просто розслабитися, спостерігаючи за полум'ям. І на аркуші паперу довільно проводити лінії, наносити будь-який малюнок. Можна писати тексти, слова. Далі такий лист спалюється, і ясність свідомості дозволить нам інакше поглянути на все життєві проблеми і питання.

Тепер візьміть аркуш паперу і розпишіть все, від чого бажаєте позбутися. В останній день свят даний список необхідно буде спалити в багатті. Через відсутність багаття - просто спалити у будинку. Обов'язково слід очистити свічкою або розпеченій сіллю свій домашній простір (обійти з ними будинок проти годинникової стрілки). Ясно і чітко розписати плани на наступний життєвий період до сонцестояння. Адже всі природні сили в період Ярило спрямовані на родючість, зростання і здійснення мрії.

Що ж робити в сам святковий день?

Вже 20 березня ми можемо за традиціями наших предків святкувати Масляну, справжне язичницьке свято. Пекти млинці, фарбувати яйця і дарувати їх близьким як символ родючості і порядку. Адже по наданню предків саме яйце схоже на наше світобудову, народжену з Хаосу. Жінки і діти можуть створити крашанки-сувеніри. У звичайному яйці роблять 2 дірочки, виливають з нього вміст і прикрашають символами родючості. Такі сувеніри даруються друзям і розміщуються в червоному кутку вашого будинку (місце, де стоять ваші цінні для духу речі, обереги).

Не забуваємо і про обрядове поминання предків. Перший млинець завжди віддавайте домовому (як представнику ваших предків, зберігачу будинку), духам природи, якщо ви плануєте святкові дні проводити в парку або лісі. Протягом тижня слід максимально наповнитися енергією радості, зайнятися рукоділлям на тематичні весняні теми, створювати птахів з паперу, пекти печиво у вигляді птахів.

І наостанок, через тиждень після Рівнодення спалюється опудало зими Морени, ляльки-лихоманки. Час всім зануритися думками і почуттями в молодість. Прекрасним способом тілесного очищення будуть стрибки через багаття, адже в ці дні вогонь має максимальну цілющу силу. Вважається, що в дні сонячних зламів Рідні Боги спускаються до людей в явний світ. Не пропустіть можливість наповнитися силою простору, використовуйте її на благо, міняйте думки, вишиковуйте плани на майбутнє, аналізуйте помилки минулого, йдіть від усього, що вас руйнує. Згадуйте свої коріння, свою історію, традиції предків. Адже саме традиції допомагають роду міцніти, об'єднують і наповнюють життя усвідомленістю. З Масляною!

Раніше ми вже повідомляли, де в Києві можна спалити опудало, поїсти млинців і остаточно провести зиму.

Також ми писали, що в Росії на Масляну спалили католицький костел.

Раніше ми писали чого категорично не можна робити на Масляну.