Борис Горбачов, кандидат фізико-математичних наук, старший науковий співробітник, учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС з 18-річним стажем, розповів, що подивився американський серіал "Чорнобиль" 2019 року і залишився в роздвоєних почуттях.

"З одного боку, гострий сюжет, блискуча гра акторів, повні драматизму сцени самої Чорнобильської аварії і робіт по ліквідації її наслідків, документальний стиль, скрупульозне відтворення реалій того часу, все це викликає у "чорнобильців" відчуття ностальгічного перенесення в ту епоху. І, судячи з емоційного впливу на глядача, знятий серіал "Чорнобиль", звичайно, майстерно. Я навіть розплакався на 5-ї серії", - каже Борис Горбачов.

Чорнобиль
Чорнобиль

З іншого боку, сам режисер називає його художнім. А такий характер серіалу допускає будь-які фантазії заради успіху у глядача.

Читай Знай.uа оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

По-перше, учасники засідання таких речей, як в серіалі, не вимовляли. Так і сам суд проходив зовсім не так як там показано. А по-друге, серіал будується на версії, мовляв, після натискання аварійної кнопки АЗ-5 графітові наконечники керуючих стрижнів увійшли в активну зону реактора і викликали його розгін з подальшим вибухом.

Кататсрофа у Чорнобилі
Кататсрофа у Чорнобилі

"Насправді ж реактор був зруйнований перегрітою парою приблизно за 20 секунд до натискання кнопки АЗ-5. Під "кришкою" реактора скупчилася гримуча суміш водню, кисню і графітового пилу. Тому після натискання кнопки графітові наконечники ніяк не могли почати свій рух, бо в цей момент вже не існувало ні реактора, ні самих наконечників", - зазначає ліквідатор.

Справжні причини вибуху реактора були знайдені не офіційними комісіями, а професіоналами своєї справи через дві (!!) тижні після аварії: "Вибух стався внаслідок низки грубих порушень правил роботи, технології і недотримання режиму безпеки при роботі реактора 4-го блоку АЕС"

Але серіал замовчує про найважливіші обставини. А замість них глядачеві старанно нав'язують механічну суміш цих двох помилкових версій. То є навіть у найголовнішому питанні Чорнобильської аварії про її причини - вони зовсім пішли то в світ своїх художніх фантазій, то в світ своїх пропагандистських установок. А що хочете, Голлівуд є Голлівуд.

Тому "чорнобильці", вважаючи серіал "Чорнобиль" об'єктивно вельми корисним, сприймають його як суто художній голлівудський фільм-катастрофу.

Нагадаємо, головний герой стрічки "Чорнобиль" від HBO присадив невдоволених росіян: Радянського Союзу вже давно немає.

Як повідомляв Знай.uа, зону відчуження показали в романтичному підтексті: Чорнобиль таким ще не бачили, яскраві фото.

Також Знай.uа писав, серіал "Чорнобиль" від НВО: як виглядали реальні ліквідатори.