Президент Володимир Зеленський підписав Указ "Про присвоєння звання Герой України" трьом ліквідаторам аварії у Чорнобилі. Про це повідомила прес-служба Офісу Президента. Саме ці троє героїв запобігли можливому другому вибуху на ЧАЕС.

Чорнобиль
Чорнобиль

"Згідно з указом № 468/2019, старший інженер-механік реакторного цеху ДП "Чорнобильська АЕС" у 1983-1989 роках Олексій Ананенко, старший інженер турбінного цеху атомної електростанції в 1986 році Валерій Беспалов і начальник зміни цього ж підприємства в 1976-2005 роках Борис Баранов (посмертно) удостоєні найвищої державної нагороди за героїзм і самовіддані дії, проявлені при ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, що сталася 26 квітня 1986 року", - сказано у повідомленні президента.

Наголошується, всі троє, ризикуючи життям, запобігли можливому другий вибух на ЧАЕС.

Кататсрофа у Чорнобилі
Кататсрофа у Чорнобилі

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

У прес-службі нагадали, що Ананенко, Беспалов та Баранов спустилися в басейн-барботер під зруйнованим реактором і відкрили запірні клапани, щоб звільнити його від води.

Завдяки цьому вдалося уникнути контакту розплавленого ядерного матеріалу з водою. Якби ж це сталося, є висока ймовірність того, що міг би статися повторний вибух.

Чорнобильська катастрофа, що сталась у ніч на 26 квітня 1986 року вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічними збитками. Два теплові вибухи і руйнування четвертого реактору ЧАЕС спричинили викид величезної кількості радіоактивних речовин.

Нагадаємо, фото Зеленського з дружиною викликало ажіотаж у мережі: Бог простить.

Як повідомляв портал "Знай.uа" у штабі Петра Порошенка сказали, коли і куди він прийде для участі в дебатах з Володимиром Зеленським.

Також портал "Знай.uа" писав, Зеленський почав представляти свою команду: кандидат у президенти назвав головних радників.