Зона відчуження Чорнобильської атомної електростанції вже довгі роки приковує увагу суспільства. А після виходу серіалу "Чорнобиль" туристи не дають спокою взагалі. Так, завіксовано, що у зоні відчуження спочиває найагадковіший експонат - старенький тролейбус.

Сьогодні в зоні відчуження Чорнобильської АЕС можна побачити багато цікавої техніки. Унікальний експонат – особливо цікавий. В 4 км від ЧАЕС в районі села Копачі прямо серед поля стоїть раритетний тролейбус – МТБ-82. Відразу виникає питання, як потрапила сюди ця давня машина? Невже в розташованому недалеко місті Прип'ять до страшної аварії на ЧАЕС ходили тролейбуси, причому такі старі?

Чорнобильський ліс
Чорнобильський ліс

В Прип'яті до жахливої катастрофи тільки планували прокласти тролейбусну гілку. Вона повинна була з'єднати центр міста з новим 6-м мікрорайоном. Проте техногенна катастрофа 1986 року завадила здійснитись мріям. І новенькі закуплені тролейбуси перетворились на примар Чорнобиля.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

На борту тролейбуса МТБ-82 можна прочитати напис: "Майстерна ділянка №2 Чорнобильського РайДРСУ". Очевидно, він використовувався як пересувна побутівка для місцевих шляховиків.

Зазначимо, що тролейбус МТБ-82 випускався з 1947 по 1961 рр., спочатку на авіазаводі заводі в підмосковному Тушино, а з 1951 року – на заводі імені Урицького в Енгельсі. З 1949 по 1958 рр. МТБ-82 був єдиною моделлю тролейбуса, який експлуатувався у Києві. Всього за роки виробництва в столицю України було поставлено 280 таких транспортних засобів.

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Таким був тролейбус до катастрофи

Тролейбус МТБ-82 мав довжину 10 365 мм, ширину 2615 мм і висоту 3670 мм. Салон розрахований на 86 пасажирів, місць для сидіння – 40. Тролейбус приводиться в рух тяговим електродвигуном потужністю 86 кВт. Максимальна швидкість – 60 км/ч.

Нагадаємо, що у Чорнобилі засікли двох сталкерів: радіаційний екстрим вилізе боком, це вам не серіал.